Το ποσοστό του καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου φτάνει σήμερα στο 5% των καρκίνων. Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 11ου πανελλήνιου συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας με θέμα «Θέσεις και Αντιθέσεις στην Ογκολογία. Η Ακτινοθεραπεία στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας», που φιλοξενείται στα Χανιά.

Το συνέδριο πραγματοποιείται παράλληλα με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, που πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Παντελάκο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, «αυτό το 5% είναι, όμως, πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί να γίνει καλά να μην υπάρχει καν, να εξαφανιστεί ως ποσοστό. Γιατί με τις σύγχρονες μεθόδους, τόσο ακτινοθεραπείας, όσο και βιολογικών παραγόντων και χημειοθεραπείας, μπορεί να εξαφανισθεί».

«Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου πρέπει και έχει όλα τα περιθώρια, πλέον, να μην υπάρχει, είναι και ιάσιμος και δεν είναι επάρατος, αυτό το ανίατος δεν ισχύει για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και πάνω σε αυτή τη σκέψη θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα μας σε κάθε έλληνα πολίτη. Το μήνυμα μας είναι γρήγορη πρόγνωση, ίαση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, μη αναπηρικές χειρουργικές επεμβάσεις, ποιότητα ζωής» δήλωσε ο κ. Παντελάκος.

Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου είναι η στοματική κοιλότητα 43%, φάρυγγας 44% και λάρυγγας 24%.

«Με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και βιολογικούς παράγοντες, ο συνδυασμός αυτών των δυο, δίνει ποιότητα ζωής στους ασθενείς, και ίαση. Και δεν γίνονται αναπηρικές χειρουργικές επεμβάσεις», τόνισε ο κ. Παντελάκος.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιστημονικής κοινότητας για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, ξεκινάει μια ενημερωτική καμπάνια, σε δήμους όλης της χώρας, με ενημερωτικό περίπτερο, διαδραστικές ενέργειες και διανομή εντύπων, με στόχο να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Έτσι και με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σχετικά με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος προχωρεί στην προσπάθεια υλοποίησης διακήρυξης, για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Η διακήρυξη αυτή θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή, στις 16:30 το απόγευμα και από τους τοπικούς φορείς και την επιστημονική κοινότητα των Χανίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη διακήρυξη αυτή οι συνεργαζόμενοι επιστημονικοί φορείς και οι φορείς των ασθενών θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν, τόσο το ευρύ κοινό, όσο και την Πολιτεία, στα ειδικά προβλήματα που οι ασθενείς αυτού του τύπου των καρκίνων αντιμετωπίζουν, αλλά και τις δυσκολίες στη θεραπευτική διαχείριση τους από την ογκολογική επιστημονική κοινότητα.

Επιδίωξη, όλων όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια, είναι η ευαισθητοποίηση αυτή να οδηγήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την πιο επιστημονική, ανθρώπινη και αποδοτική διαχείριση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

«Η καθιέρωση μιας -ελληνικής και γιατί όχι πανευρωπαϊκής ή και παγκόσμιας- Ημέρας καρκίνου κεφαλής και τραχήλου θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.