Ο επίτροπος Ντάλι δεσμεύτηκε στην αρμόδια Επιτροπή ότι θα υπερασπιστεί ενώπιον του ΠΟΕ το δικαίωμα των χωρών να υπαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μετά από πίεση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου, που δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με άλλους τρόπους.

Με τις προτάσεις της Κομισιόν, η αποδοχή των εθνικών κυβερνήσεων για νέες εγκρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει ως μόνη προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, της αμφιλεγόμενης EFSA.

Η τελευταία έχει γνωμοδοτήσει θετικά για όλες ανεξαιρέτως τις ποικιλίες μεταλλαγμένων, με κριτήρια που ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των εταιριών βιοτεχνολογίας.

Η λύση δεν είναι ο «αυτόματος πιλότος» στις εγκρίσεις μεταλλαγμένων ούτε οι απαγορεύσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά η επιβολή ενός νέου ευρωπαϊκού μορατόριουμ, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν οι όροι που είχαν θέσει το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος.

Το αίτημα αυτό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών είχαν θέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι προς την Ελληνίδα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.