Στρογγυλή τράπεζα με θέμα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ιατρικά ζητήματα, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη μάχη που δίνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπισή της, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Ας θυμηθούμε αυτούς, που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» είναι ο τίτλος της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Ζαν-Φρανσουά Ντεμονέ και η Φλοράνς Πασκιέ, Γάλλοι καθηγητές Νευρολογίας, οι Ελληνίδες καθηγήτριες Νευρολογίας, Μάγδα Τσολάκη και Ελισσάβετ Καπάκη, και η ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσου Alzheimer Αθηνών και διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, το Αλτσχάιμερ είναι νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες ηλικίες των 65 ετών. Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα, που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους και στους ίδιους.