Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Όλοι είναι οργισμένοι και προσπαθούν να διοχετεύσουν τον θυμό τους, η κοινωνία μοιάζει να δυσλειτουργεί περισσότερο από ποτέ και οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται δυσκολότερες.

Ο θυμός είναι συχνό χαρακτηριστικό της σύγχρονης γυναίκας που επωμίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες υπερβολικά κοινωνικά βάρη και φροντίδες για την οικογένεια. Σύμφωνα με τον σεξολόγο κ. Παπαθανασίου και το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα», οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούν το σεξ ως μέσο εκβιασμού για να υποδηλώσουν τον θυμό προς τον σύντροφό τους, και επιλέγουν τον μη λεκτικό τρόπο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αυτός ο τρόπος όμως, δεν φαίνεται να είναι ο κατάλληλος όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του. Ο συσσωρευμένος θυμός επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα: ρυθμός επαφών, ερωτική επιθυμία, δυσκολία ερωτικής διέγερσης, οργασμός.

Η πιο συχνή αντίδραση των ανδρών που θα νιώσουν τη ψυχρή συμπεριφορά της γυναίκας, είναι να αισθανθούν ανασφάλεια για την επίδοσή τους και για την ερωτική τους έκφραση.

Επίσης μπορεί να νιώσουν έντονα την ανασφάλεια, την απειλή και την απόρριψη της συντρόφου και πιθανόν να αντιδράσουν με θυμό, θλίψη ή απόδραση από αυτή την κατάσταση.

Η προσωπικότητα κάθε άνδρα παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα ερμηνεύσει και θα αντιδράσει τη συμπεριφορά της συντρόφου του.

Επομένως, η ψυχρότητα από την πλευρά της γυναίκας, ως τρόπος έκφρασης των προβλημάτων της, δεν βοηθά τον σύντροφο να καταλάβει το πρόβλημα, αλλά αυξάνει τα προβλήματα σκορπώντας περισσότερη ανασφάλεια, θυμό και δυσαρμονία στη σχέση.