Η διατήρηση της καλής περιοδοντικής υγείας συμβάλλει και στην καλή κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις, που ίσως έχουν ως συνέπεια την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή την πνευμονία.

Οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν βακτήρια από την περιοδοντική νόσο κατεβαίνουν από τον λαιμό και εισπνέονται, καταλήγοντας στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπου τελικά μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο του ασθενούς.

Η μελέτη εστίασε σε 200 εθελοντές ηλικίας 20 έως 60 ετών. Οι μισοί είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάποια αναπνευστική πάθηση όπως πνευμονία και βρογχίτιδα ενώ οι άλλοι μισοί ήταν υγιείς, χωρίς ιστορικό πνευμονικής νόσου.

Όλοι οι εθελοντές έκαναν αναλυτικά τεστ, για την αξιολόγηση της περιοδοντικής υγείας τους.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είχαν χειρότερη περιοδοντική υγεία σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις πνευμονικές παθήσεις και στις περιοδοντικές.

Οι ειδικοί εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συστήνουν για την αποφυγή της εμφάνισης ή της επιδείνωσης μιας πνευμονικής νόσου και την τακτική συνεργασία του ασθενούς με τον οδοντίατρο ή τον εξειδικευμένο περιοδοντολόγο.