Έχασαν τα κιλά που ήθελαν και σταμάτησαν να παίρνουν το Ozempic, καθώς και άλλα παρόμοια σκευάσματα αδυνατίσματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, δεν μένουν στη συνταγογραφούμενη θεραπεία για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι από το 30% των ληπτών το εγκαταλείπουν μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Blue Cross Blue Shield Association.

Άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών, καθώς και άτομα σε υποβαθμισμένες περιοχές υγείας, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη θεραπεία νωρίτερα, σύμφωνα με μια ανάλυση 169.250 ασφαλισμένων που έγινε μεταξύ 2014 και 2023.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι «κρίσιμο οι άνθρωποι να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για αρκετό καιρό, προκειμένου να επιτευχθεί κλινική επιτυχία».

Στο 1,7% των Αμερικανών συνταγογραφήθηκε ένα φάρμακο σεμαγλουτίδης πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα.

Όπως αναφέρει η ΝYPost, αυτά τα φάρμακα μιμούνται το GLP-1, την ορμόνη που παράγει φυσικά το σώμα μετά το φαγητό, έτσι ώστε οι χρήστες να αισθάνονται χορτασμένοι πιο γρήγορα και περισσότερο.

Οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν το 15% έως το 20% του βάρους τους με αυτά τα ενέσιμα φάρμακα, αν και περίπου το ⅓ των χρηστών χάνει μόνο περίπου το 10%, σύμφωνα με το τμήμα χειρουργικής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μέσα σε έναν χρόνο, αναφέρεται στην έρευνα.

«Οι χρήστες αυτών των σκευασμάτων απώλειας βάρους συνήθως σταματούν να τα παίρνουν, επειδή βλέπουν αποτελέσματα», είπε στο Prevention την περασμένη εβδομάδα ο δρ Steven Batash, γαστρεντερολόγος και κορυφαίος γιατρός στο Batash Endoscopic Weight Loss, ο οποίος διαθέτει γραφείο στο Queens.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να σταματήσουν τη θεραπεία έξι εβδομάδες νωρίτερα, λόγω πρώιμων παρενεργειών. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια, πόνο στο στομάχι, εμετό και δυσκοιλιότητα.

Τα κόστη, όπως οι αμοιβές (η πάγια αμοιβή που πληρώνεται για μια επίσκεψη ή συνταγή γιατρού) και η συμμετοχή, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διακοπή λήψης των φαρμάκων απώλειας βάρους.

Άτομα που πληρώνουν λιγότερα από 60 δολάρια είναι πολύ πιο πιθανό να συνεχίσουν τα φάρμακα, σε σύγκριση με άτομα που πληρώνουν περισσότερα.

Η μέση μηνιαία τιμή καταλόγου για τη σεμαγλουτίδη είναι πάνω από 1.000 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της Blue Cross Blue Shield Association.

Ο δρ Michael Russo, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο, βαριατρικός χειρουργός, στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, λέει ότι οι ασθενείς του, που σταματούν νωρίς τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, το αποδίδουν συχνά στο κόστος.

«Επειδή κάτι καλύπτεται από την ασφάλεια δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαγορευτικού κόστους», είπε ο Russo στο Prevention.

Η Blue Cross Blue Shield Association συμβουλεύει τους ασθενείς να «συμπληρώσουν τουλάχιστον 12 εβδομάδες συνεχούς θεραπείας για να επιτύχουν ένα επίπεδο απώλειας βάρους που θα επηρεάσει θετικά την υγεία τους».

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι σταμάτησαν τα φάρμακα συνήθως ανακτούν τα δύο τρίτα του βάρους που έχασαν.

«Αυτά τα φάρμακα έχουν αποδειχτεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να τα παίρνουν», είπε ο Batash.