Όλοι έχουμε βιώσει αυτό το κάψιμο μετά την προπόνηση, το είδος που κάνει ακόμα και μια μικρή σκάλα να μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο. Τα πιασμένα πόδια είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια της έντονης άσκησης, αλλά μη φοβάσαι, υπάρχουν ασκήσεις ειδικά σχεδιασμένες για να ανακουφίσουν αυτή τη δυσφορία και να επαναφέρουν τα πόδια σου στα φυσιολογικά τους.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς θα απαλλαγείς από το πιάσιμο.

Περπάτημα ή ελαφριά αερόβια άσκηση

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η ενασχόληση με δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της μυϊκής δυσκαμψίας. Ένας χαλαρός περίπατος ή ένα αργό πετάλι σε ένα στατικό ποδήλατο μπορεί να κάνει θαύματα στην ανακούφιση από τον πόνο.

Ανυψώσεις γάμπας

Στοχεύοντας στους μυς της γάμπας, κάνε την άσκηση που στέκεσαι όρθιος με τα πόδια σου στο πλάτος των ώμων και ανυψώνεις τις φτέρνες σου από το έδαφος, ανεβαίνοντας στις μύτες των ποδιών σου. Κάτσε έτσι για μια στιγμή πριν κατεβάσεις τις φτέρνες σου ξανά προς τα κάτω. Αυτή η κίνηση βοηθά στη διάταση και την ενδυνάμωση των μυών της γάμπας, προάγοντας τη ροή του αίματος.

Ανασηκώσεις των ποδιών σε καθιστή θέση

Αν η ορθοστασία είναι άβολη, δοκίμασε τις καθιστές ασκήσεις ανύψωσης ποδιών. Κάτσε σε μια καρέκλα με την πλάτη σου ίσια και τέντωσε το ένα πόδι ευθεία μπροστά. Κάτσε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, κατέβασε ξανά προς τα κάτω. Κάνε εναλλαγές στα πόδια, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για να ενεργοποιήσεις και να τεντώσεις απαλά τους μύες χωρίς να τους ασκέις υπερβολική πίεση.

Διατάσεις των μυών του οπίσθιου μηρού (hamstrings)

Οι διατάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από τον πόνο. Κάτσε στο πάτωμα με τα πόδια σου τεντωμένα μπροστά και, στη συνέχεια, σκύψε απαλά προς τα εμπρός, φτάνοντας προς τα δάχτυλα των ποδιών σου. Κράτησε τη διάταση για 15-30 δευτερόλεπτα, νιώθοντας την ένταση να απελευθερώνεται στους οπίσθιους μηριαίους.

Αερόμπικ στο νερό ή κολύμπι

Η άνωση στο νερό μειώνει τον αντίκτυπο στις αρθρώσεις , ενώ παρέχει αντίσταση στους μυς. Η ενασχόληση με την αεροβική στο νερό ή την κολύμβηση μπορεί να είναι ένας αναζωογονητικός και αποτελεσματικός τρόπος για να γυμνάσεις τα πόδια σου χωρίς να επιδεινώσεις τον πόνο.

Γιόγκα ή ήπιες διατάσεις

Η ενσωμάτωση ήπιων στάσεων γιόγκα ή στατικών διατάσεων στη ρουτίνα σου μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης στους μύες των ποδιών. Επικεντρώσου σε στάσεις που στοχεύουν στους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τις γάμπες, κρατώντας κάθε διάταση για τουλάχιστον 15-30 δευτερόλεπτα.