Παγκόσμια ανησυχία έχει προκληθεί μετά την είδηση πως μια μυστηριώδη ασθένεια, που μοιάζει με πνευμονία και έχει «γεμίσει» τα νοσοκομεία της Κίνας με άρρωστα παιδιά. Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους, ενώ, παράλληλα, εκδόθηκε συναγερμός μέσω του ProMed – ένα σύστημα επιτήρησης που παρακολουθεί τα κρούσματα ασθενειών – προειδοποιώντας για επιδημία «αδιάγνωστης πνευμονίας» σε παιδιά.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος FTV News της Ταϊβάν ανέφερε ότι παιδιά έφτασαν σε νοσοκομεία στο Πεκίνο και στο Λιαονίνγκ, με συμπτώματα που περιλάμβαναν υψηλό πυρετό και φλεγμονή των πνευμόνων, αλλά όχι βήχα. Ένας πολίτης του Πεκίνου δήλωσε, σύμφωνα με το standard.co.uk: «Πολλά, πολλά παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Δεν βήχουν και δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Έχουν απλώς υψηλό πυρετό και πολλά αναπτύσσουν πνευμονικούς όζους. Τώρα δεν επιτρέπεται να παρευρεθούν στο σχολείο».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο προθάλαμος του νοσοκομείου παίδων Dalian στην επαρχία Λιαονίνγκ ήταν επίσης «γεμάτος από άρρωστα παιδιά», στα οποία χορηγούνταν ενδοφλέβιος ορός.

Ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου δήλωσε: «Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν στην ουρά έως και 2 ώρες. Είμαστε όλοι εδώ, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και γενικά δεν υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασθένεια, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σαφές εάν αυτές σχετίζονταν με μια συνολική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις κινεζικές αρχές, ή με ξεχωριστά περιστατικά. Ο οργανισμός υγείας δήλωσε ότι ζήτησε πρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα από τα αναφερόμενα κρούσματα μεταξύ των παιδιών, μέσω του μηχανισμού των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών.

Φόβοι για «νέο κορονοϊό»

Η πρώτη φορά που επισημάνθηκε στους παγκόσμιους επιστήμονες η έξαρση του κορονοϊού, ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, όπου το ProMed είχε σημάνει συναγερμό στα τέλη εκείνου του μήνα, για μια αναπνευστική ασθένεια που σαρώνει την πόλη Γουχάν.

Τώρα, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το ProMed,  αναφέρεται πως «υποδηλώνεται ένα εκτεταμένο ξέσπασμα μιας αδιάγνωστης αναπνευστικής νόσου… Δεν είναι καθόλου σαφές πότε ξεκίνησε αυτή η επιδημία, καθώς θα είναι ασυνήθιστο για τόσα πολλά παιδιά να προσβληθούν τόσο γρήγορα».

Επιπλέον, «δεν αναφέρει αν προσβλήθηκαν ενήλικες, γεγονός που υποδηλώνει κάποια έκθεση στα σχολεία. Το ProMed αναμένει περισσότερες οριστικές πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία και την έκταση αυτής της ανησυχητικής ασθένειας στην Κίνα».

Το ξέσπασμα της επιδημίας θα μπορούσε να συνδεθεί με μια αύξηση του Mycoplasma pneumoniae, ενός παθογόνου που προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες στα παιδιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κόπωση και βήχα που επιδεινώνεται αργά και μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

Η έξαρση των λοιμώξεων που προκαλούνται από το παθογόνο, γνωστό και ως «περιπατητική πνευμονία», πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την έλλειψη ανοσίας, λόγω των αυστηρών μέτρων αποκλεισμού που επέβαλε μέχρι πέρυσι η Κίνα. «Είναι το πρώτο κύμα λοιμώξεων από μυκόπλασμα της πνευμονίας, από τότε που τα περισσότερα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού καταργήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους», δήλωσε στην κρατική εφημερίδα China Daily ο Zhou Huixia, διευθυντής του ιατρικού κέντρου για παιδιά του κινεζικού γενικού στρατιωτικού νοσοκομείου.

«Το κύμα είναι ιδιαίτερα άγριο, ειδικότερα μετά από τις διακοπές της Εθνικής Ημέρας στις αρχές Οκτωβρίου», είπε. «Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, βρήκαμε περισσότερους ασθενείς με διάφορες λοιμώξεις, αντοχή στα φάρμακα και λοβώδη πνευμονία (ή βακτηριακή πνευμονία)».