Μόνοι τους θα μπορούν να ελέγχουν σύντομα την ποιότητα του σπέρματός τους οι άντρες, που φοβούνται μήπως αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, χάρη σε μια νέα συσκευή που δημιούργησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Virginia των ΗΠΑ.

Η συσκευή «Sperm Check Fertility», όπως ονομάζεται, πήρε ήδη το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά και όπως όλα δείχνουν μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσουν να πωλούνται οι πρώτες δοκιμαστικές συσκευές στην τιμή των 20-30 δολαρίων.

Η εν λόγω συσκευή μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να ελέγξει αν η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων, δηλαδή άνω των είκοσι εκατομμυρίων ανά ml σπέρματος.

Αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει η συγκεκριμένη συσκευή είναι η τυχόν ελλιπής κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, που αποτελεί επίσης αιτία υπογονιμότητας. «Η συσκευή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον κλινικό έλεγχο» εξηγεί ο βιολόγος Τζον Χερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που δημιούργησε τη συσκευή. Μπορεί όμως να κινητοποιήσει τους άντρες να προχωρήσουν έγκαιρα στις απαραίτητες εξετάσεις ή θεραπείες προκειμένου να ανακαλύψουν ή να αντιμετωπίσουν τα αίτια της υπογονιμότητάς τους.

Πηγή: madata.gr