Ως «μπλε ζώνες» ορίζονται οι περιοχές στον κόσμο που έχουν μεγαλύτερο από το συνηθισμένο αριθμό ανθρώπων που ζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο. Επίσημα υπάρχουν μόλις πέντε «μπλε ζώνες», η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Σαρδηνία (Ιταλία), η Χερσόνησος Νικόγια (Κόστα Ρίκα), η Ικαρία (Ελλάδα) και η Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

Δεν πρόκειται για ανθρώπους που διαφέρουν γενετικά. Το μυστικό της μακροζωίας τους φαίνεται πως βρίσκεται στον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους. Το Insider επισκέφτηκε την Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για να μάθει περισσότερα για τις συνθήκες που βοηθούν τους ανθρώπους της περιοχής να ζουν περισσότερο έως και 10 χρόνια.

Η Λόμα Λίντα είναι ένα δημοφιλές μέρος για τους Αντβεντιστές, ένα Χριστιανικό κίνημα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια περιοχή πλούσια σε πορτοκαλεώνες, ξηρή, λοφώδης. Εκεί το 1905 ξεκίνησαν και μια σχολή νοσοκόμων. Οι κάτοικοι μοιράστηκαν πρόθυμα εννέα «κλειδιά» για καλύτερη υγεία της καρδιάς και λιγότερες χρόνιες ασθένειες.

Δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγοι, αλλά μην κάνετε το κρέας καθημερινή συνήθεια

Ο καρδιολόγος του Πανεπιστημίου της Λόμα Λίντα, Γκάρι Φρέιζερ, από την έρευνά του έχει διαπιστώσει ότι η μη υπερβολή στην κατανάλωση κρέατος προάγει τη μακροζωία. Σε γενικές γραμμές «τρεις μερίδες πουλερικών και κόκκινου κρέατος την εβδομάδα» είναι μια σύσταση για υγιεινή δίαιτα αντιγήρανσης. Μπορείτε να αποφεύγεται όσο το δυνατό το πολύ γάλα και το κρέας, αλλά παρόλα αυτά να απολαμβάνεται ορισμένα ζωικά προϊόντα. «Μια τάση προς τη βίγκαν διαροφή, αλλά και με λίγο ψάρι και λίγο τυρί, είναι μια καλή συμβουλή», είπε.

Συμπεριλάβετε ωμέγα 3 στη διατροφή σας

Ο σολομός, ο λιναρόσπορος, το λάδι canola, το πλιγούρι βρώμης και τα καρύδια μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα , τα οποία μειώνουν την ποσότητα λίπους στο αίμα σας, βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνουν τη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες σας. Στον Φρέιζερ αρέσει να ρίχνει περίπου μισή ντουζίνα καρύδια στα δημητριακά του το πρωί, ενώ η συνταξιούχος νοσοκόμα Μέρι Ρέινολντς συνιστά λιναρόσπορους στους ασθενείς της που προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους.

Κοινωνικοποίηση

Η διατήρηση κοινωνικών δεσμών βοηθά το σώμα σας να ελέγξει το στρες. «Κερδίζετε κάποιο πλεονέκτημα με την κοινωνική υποστήριξη και τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών καθώς μεγαλώνετε», υπογραμμίζει ο Φρέιζερ.

«Μαθαίνοντας να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους και να μοιραζόμαστε, γινόμαστε πιο δυνατοί», αναφέρει και η Μέρι Ρέινολντς. Ο δρ Ντέιβιντ Μπέιλινκ, ένας 92χρονος εργαστηριακός επιστήμονας και επικεφαλής της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda, συμφωνεί. «Πρέπει να έχετε κάποιου είδους θετική ανατροφοδότηση από την κοινωνία για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», τόνισε.

Η σημασία των φρέσκων τροφίμων

Αφιερώνοντας χρόνο κάθε εβδομάδα για να δώσετε προτεραιότητα στα ψώνια για φρέσκα τρόφιμα, οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα  μπορούν να τηρούν τη δίαιτά τους που επικεντρώνεται στην υγεία.

Τα λαχανικά όπως τα φυλλώδη πράσινα μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ όλα τα φρέσκα προϊόντα έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, λόγω των ευεργετικών χημικών ενώσεων που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

«Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν θρεπτική αξία και βιταμίνες που είναι ευεργετικές για την υγεία», είπε ο Ρέινολντς. «Αν καταναλώνετε άλλα τρόφιμα, όπως πολλή ζάχαρη στη διατροφή σας, φυσικά αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

Το κλειδί για την υγιεινή διατροφή είναι να σχεδιάσετε ένα σαφές μενού για την εβδομάδα που ακολουθεί. Να ψωνίζεται μια φορά την εβδομάδα, αφιερώνοντας μερικές ώρες το Σάββατο ή την Κυριακή για να το ετοιμάσετε. Ο προγραμματισμός βοηθάει, ενώ αντίθετα ο μη προγραμματισμός οδηγεί στο fast food.

Νερό αντί για αναψυκτικά ή αλκοόλ

Γενικά οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα πίνουν πολύ νερό και αποφεύγουν το αλκοόλ. Στην περιοχή δεν υπάρχουν μπαρ. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την πρόκληση ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Εκτός από τις άμεσες φλεγμονώδεις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό, το αλκοόλ είναι επίσης η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν στις ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Μπέιλινκ λέει ότι δεν πίνει καν καφέ το πρωί, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στη Λόμα Λίντα, όπου περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας αποφεύγουν παραδοσιακά τα διεγερτικά κάθε είδους. «Απλώς πίνω πολύ νερό και ανεβαίνω στο ποδήλατό μου, πηγαίνω στη δουλειά», είπε.

Ξεκουραστείτε και ανανεωθείτε τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα

Η τοπική κοινότητα συνήθως ξεκουράζεται κάθε Σάββατο. Είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη θρησκεία των Αντβεντιστών, αλλά υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Το χρόνιο στρες είναι φλεγμονώδες, οπότε αφιερώνοντας χρόνο για να χαλαρώσετε και να «αποσυνδεθείτε» από την ένταση της καθημερινότητα, είναι πραγματικά καλό για να διατηρήσετε το σώμα σας νέο.

Πάρτε ένα μάθημα μαγειρικής

Ο σεφ Σον «Γκράμπι» Γουντ, ο οποίος σχεδιάζει τα καθημερινά μενού στο Loma Linda Market, αναφέρει ότι τα καρυκεύματα είναι το κλειδί για τα χορτοφαγικά τρόφιμα. Οι συνταγές του περιλαμβάνουν πολλά γευστικά βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, πράσινα κρεμμυδάκια και ζεστά jalapenos.

Επειδή τα λαχανικά και τα φασόλια δεν έχουν τα ίδια ζουμερά λίπη που δίνουν στο κρέας μια αλμυρή γεύση από μόνα τους, μαθαίνοντας πώς να δίνετε στα πιάτα χωρίς κρέας μια καλή «αίσθηση» με ελαιόλαδο και να τα εμπλουτίζεται με καρυκεύματα, θα βοηθήσει στην πιο υγιεινή διατροφή. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ορισμένα από τα μαθήματα μαγειρικής του σεφ στο Youtube και στο Instagram για να πάρετε χρήσιμες συμβουλές.

Απολαύστε το τοπίο

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι η παρουσία σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση στρεσογόνων παραγόντων. Στην ηλιόλουστη Λόμα Λίντα οι κάτοικοι τηρούν καθημερινά αυτή τη συμβουλή, απολαμβάνοντας την πεζοπορία στους λόφους της περιοχής ή τις βόλτες στην παραλία.

«Στους εξωτερικούς χώρους απολαμβάνουμε την ομορφιά, τα πουλιά, τα δέντρα και τα λουλούδια. Κάνουμε πολλούς περιπάτους στη φύση και αυτό δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα στο μυαλό σας», τονίζει ο Ρέινολντς.

Χαλαρώστε

Η κάτοικοι στη Λόμα Λίντα αφιερώνουν καθημερινά λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν. Κάποιοι θα κάνουν ένα μάθημα αεροβικής, άλλοι απλώς χαλαρώσουν στο σπίτι τους.

Η συνταξιούχος φυσιολόγος Μάιλεν Κουτσέι, 84 ετών, αναφέρει: «Ξυπνάω το πρωί και κάνω περίπου 20 λεπτά με απλές διατάσεις, χωρίς να σηκώνω μεγάλα βάρη ή να κάνω κάτι πολύ δυνατό. Βασικά απλώς χαλαρώνω».