Επικίνδυνα για την ακοή τα κάμπριο

Ανάλογα επίπεδα θορύβου με αυτά σε ένα εργοτάξιο


ΥΓΕΙΑ
11:40
05/01/2011
Επικίνδυνα για την ακοή τα κάμπριο
loading

Τα αυτοκίνητα κάμπριο έχουν τη γοητεία τους αλλά τα αυτιά εκτίθενται σε σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων για αρκετή ώρα ο οδηγός μπορεί να εκτεθεί σε θορύβους μέχρι 100 ντεσιμπέλ, με συνέπεια η ακοή του να κινδυνεύει να υποστεί βλάβη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και με ταχύτητα γύρω στα 90 χλμ. την ώρα το μέσο επίπεδο θορύβου ξεπερνά τα 88 ντεσιμπέλ, όσα δηλαδή περίπου δημιουργούνται σε ένα εργοτάξιο ή από ένα διερχόμενο τρένο. Επίπεδα άνω των 85 ντεσιμπέλ για μεγάλες χρονικές περιόδους θεωρούνται γενικά επικίνδυνα για την ακοή.

Παράλληλα, η ακρόαση μουσικής από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο των ντεσιμπέλ, καθώς, για να ακούει, με την οροφή κατεβασμένη, ο οδηγός αναγκάζεται να δυναμώσει αρκετά την ένταση του ήχου.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε ανάλογο πρόβλημα, όταν η οροφή του κάμπριο είναι ανεβασμένη. Η ακοή δεν επηρεάζεται αν η απόσταση που έχει να διανύσει ο οδηγός με το κάμπριο είναι μικρή, ενώ οι ερευνητές συνιστούν στους οδηγούς να μην επιλέγουν το κάμπριο για μεγάλα ταξίδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει