Ο άνθρωπος ανέκαθεν ψάχνει θεραπείες αντιγήρανσης και μέχρι στιγμής μπορεί να μην υπάρχει κανένας τρόπος για να γυρίσει πίσω το βιολογικό ρολόι, ωστόσο όσοι επενδύουν στη μακροζωία λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής και ιδιαίτερα βιταμίνη D.

Η συγκεκριμένη κάψουλα έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο στο ευρύ κοινό, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, αφού λαμβάνει μέχρι και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Δρ. Άντονι Φάουτσι, που διετέλεσε ιατρικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η αρθρογράφος του Insider, Hilary Brueck, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής και μιλήσει με γιατρούς και επιχειρηματίες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν τακτικά και εξηγούν το γιατί.

Τι είναι η βιταμίνη D – Πώς βοηθάει τον οργανισμό

Η βιταμίνη D είναι μια οργανική ουσία που παράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να ληφθεί μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Μάλιστα, είναι γνωστή και ως «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή μπορεί να παραχθεί στο σώμα και από την έκθεση στον ήλιο.

Μειώνει τις φλεγμονές και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και στην ανοσοποιητική λειτουργία. Κυρίως όμως, προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και επιτρέπει τη φυσιολογική μεταλλοποίηση των οστών.

Χαρακτηριστικά, μελέτες δείχνουν ότι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν σε σταθερή βάση συμπληρώματα βιταμίνης D (400 έως 800 UI την ημέρα) μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σπασμένων οστών.

Πόση ποσότητα χρειάζεται – Ποιοι πρέπει να λαμβάνουν

Η υπερβολική λήψη της βιταμίνης D μπορεί να εμφανίσει τοξικότητα στον οργανισμό, την αποκαλούμενη υπερβιταμίνωση D και προκαλεί βλάβες σε διάφορα όργανα, όπως στα νεφρά. Αν και σπάνιο, οι ειδικοί προειδοποιούν να λαμβάνεται με μέτρο, οπότε έχουν εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Έτσι, το ανώτατο όριο ανά ηλικιακή ομάδα είναι το εξής:

  • 0-6 μηνών: 25 μικρογραμμάρια (1.000 IU)
  • 7-12 μηνών: 38 μικρογραμμάρια (1.500 IU)
  • 1-3 έτη: 63 μικρογραμμάρια (2.500 IU)
  • 4-8 έτη: 75 μικρογραμμάρια (3.000 IU)
  • 9 ετών και άνω: 100 μικρογραμμάρια (4.000 IU)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι λήψης με τον πιο συνηθισμένο η έκθεση στον ήλιο για περίπου 15 με 20 λεπτά την ημέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, υπάρχει σε τρόφιμα όπως ο σολομός, ο τόνος, τα αυγά και το εμπλουτισμένο γάλα. Όμως, ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι ως συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά σε μέρη που δεν υπάρχει η μεσογειακή διατροφή, ή εύκολη πρόσβαση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Βιταμίνη D μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, ωστόσο ορισμένες ομάδες χρειάζονται περισσότερο και σε πιο τακτική βάση, όπως:

  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά άνω των 70 ετών, γιατί δεν μπορούν να την απορροφήσουν εύκολα στον οργανισμό
  • Όσοι δεν εκτίθενται τακτικά στον ήλιο ή δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D
  • Άτομα με πιο σκούρο δέρμα, γιατί μπορεί ο οργανισμός τους να απορροφήσει πιο δύσκολα την ουσία

Πόση βιταμίνη D παίρνουν οι ειδικοί

Ο ερευνητής αντιγήρανσης, João Pedro de Magalhães, μίλησε στο Insider και δήλωσε ότι λαμβάνει βιταμίνη D κυρίως τον χειμώνα, την οποία προσθέτει ως συμπλήρωμα στη διατροφή του. Δεν διευκρινίζει τις ποσότητες που λαμβάνει, όμως τονίζει πως τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό του έχουν επανέλθει σε «φυσιολογική» ποσότητα, από «χαμηλή» που ήταν πριν ξεκινήσει.

«Δεν κάνω γονιδιακές θεραπείες στο γκαράζ μου ή τίποτα άλλο», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «πρέπει να βρεις εκείνη την ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης και της υγιεινής ζωής που θα σου επιτρέψει στατιστικά -κατά πάσα πιθανότητα- να ζήσεις περισσότερο».

Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μακροζωίας Christian Angermayer λέει ότι λαμβάνει σε διάφορες δόσεις και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι έκτοτε έχει δει σοβαρές και θετικές αλλαγές στην υγεία του.