Μεγάλο κύκλωμα εξάρθρωσης παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης εξάρθρωσε η Αστυνομία. Συνολικά 12 φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Την Τρίτη, μετά από αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις. «Εγκέφαλος» της οργάνωσης θεωρείται ένας 33χρονος αλλοδαπός. Άλλοι 10 συλληφθέντες είναι επίσης αλλοδαποί, ηλικίας από 22 έως 38 ετών, ενώ μία είναι Ελληνίδα, η οποία ως υπάλληλος ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, φέρεται να διευκόλυνε τις χρηματικές συναλλαγές των μελών του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση, η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2013, διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους, συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης και είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από την ελληνική επικράτεια σε χώρες της Ευρώπης μέσω της Βαλκανικής Οδού (Σκοπίων και Σερβίας). Τα μέλη της εμπλέκονται επίσης σε υποθέσεις αρπαγών αλλοδαπών, ώστε να τους καταβληθεί το οικονομικό αντίτιμο της διακίνησης.

Ο «σκληρός» πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν ως επί το πλείστον από υπηκόους Πακιστάν, οι οποίοι διέθεταν οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο, ενώ υπήκοοι Σενεγάλης και Μπαγκλαντές αναλάμβαναν να «τροφοδοτούν» το κύκλωμα με μη νόμιμους μετανάστες προς διακίνηση και να παρέχουν στους διακινούμενους καταλύματα με σκοπό την απόκρυψη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε χώρους που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν επίσης ποσότητες ναρκωτικών (κοκαΐνης και κάνναβης), χρηματικό 4.500 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων και παραστατικά συναλλαγών από εταιρείες μεταφοράς χρημάτων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν επίσης άλλα πέντε άτομα για άλλα ποινικά αδικήματα (εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κ.ά.).

Επίσης, εντοπίστηκαν 21 αλλοδαποί, οι οποία διέμεναν παράνομα στη χώρα μας και κρατήθηκαν για εφαρμογή της διαδικασίας διοικητικής απέλασης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαλευκανθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.