Βούρκος στην «καρδιά» της Αθήνας: Τουλάχιστον πενήντα Πακιστανοί, κάποιοι νόμιμοι κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να ανανεώσουν τη βεβαίωση παραμονής στη χώρα μας, στοιβάζονται σε ένα σπίτι που δεν ξεπερνά τα 75 τ.μ. Κοιμούνται στα πατώματα, σκεπάζονται με βρώμικες κουβέρτες, τρώνε ό,τι βρουν.

Το ενοίκιο για το σπίτι-τρώγλη είναι 2.000 ευρώ, δηλαδή το κεφάλι πρέπει να δίνει το μήνα 40 ευρώ στον ιδιοκτήτη, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι Πακιστανοί, είναι Έλληνας.

Μέσα στο διαμέρισμα υπάρχει δυσωδία, δυσοσμία και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Πεταμένα ρούχα στο μουχλιασμένο δάπεδο, υγρασία στους τοίχους, αφόρητη βρώμα. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν που αλλού να πάνε…

Στα σώματα των περισσοτέρων υπάρχουν σημάδια από τρωκτικά. Πώς να μην υπάρχουν άλλωστε όταν ζουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον που δεν θα μπορούσε να σταθεί ένας άνθρωπος ούτε για δέκα λεπτά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», λέει ο 29χρονος, Μουσταφά, στο newsbeast.gr και τονίζει: «Ήρθαμε στην Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή. Για να ζήσουμε όμως δείτε πώς ζούμε».

Στο διαμέρισμα αυτό, όπως σημειώνουν οι Πακιστανοί, εκτός από τους 50 μόνιμους ενοικιαστές κατά καιρούς προστίθενται και άλλοι. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, όταν θα έρθει ένας συμπατριώτης τους, οφείλουν να τον φιλοξενήσουν. Πάντα όμως χωρίς να γίνει γνωστό…

Όσοι δε δουλεύουν, μαγειρεύουν για τους υπόλοιπους. Τι τρώνε, ούτε καν φαντάζεστε… Σαπισμένες ντομάτες που βρήκαν, κρεμμύδια που έχουν γίνει καιρό… «Αρκεί να μπει κάτι στο στομάχι», αναφέρουν «για να μην πεθάνουμε της πείνας»…

Για να μπει κάποιος στο διαμέρισμα, πρέπει να ανοίξει μία μεταλλική – σκουριασμένη πόρτα, στην οποία συνήθως, κάθεται (από την εσωτερική πλευρά ένας εξ αυτών) για να φυλάει… τσίλιες.

«Τι θέλετε;», ρωτάει μέχρι ο συμπατριώτης του να του δώσει το σύνθημα ότι «εκείνος μας έκανε νόημα να ανεβούμε τα σκαλιά για να φτάσουμε επάνω και να τους δούμε». Και τότε η πόρτα ανοίγει για να αντικρίσει κανείς εικόνες που ούτε καν φαντάζεται ότι θα συναντούσε…

«Ήρθαμε για μία καλύτερη τύχη»

Ο 29χρονος Μουσταφά έφτασε στην Ελλάδα το 2005 καταβάλλοντας, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr, 9.000 ευρώ στο μεσάζοντα.

«Ήθελα να φτάσω στην Ιταλία αλλά από τότε μέχρι σήμερα μένω εδώ. Δούλευα ως μαραγκός τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα δεν έχει δουλειά και ψάχνω για το μεροκάματο. Πλέον, δεν κολλάω ένσημα και γι’ αυτό δε μπορώ να ανανεώσω τη βεβαίωση παραμονής στη χώρα. Οπότε, αν με πιάσει η Αστυνομία, θα πάω στο Αλλοδαπών», λέει.

Σε κάθε συναγερμό σκούπας στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι περισσότεροι κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους για να μην τους αντιληφθούν οι αστυνομικοί και τους περάσουν… χειροπέδες. Όχι ότι όλοι είναι παράνομα στη χώρα, αλλά, όπως αναφέρουν, οι περισσότεροι φοβούνται.

«Έχω βρεθεί τρεις, τέσσερις φορές να δίνω τα χαρτιά μου στους αστυνομικούς για να με ελέγξουν», τονίζει ένας ακόμη Πακιστανός, που βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις δύο χρόνια και ήρθε εδώ δίνοντας 6.000 ευρώ στο μεσάζοντα. «Θα φύγω όμως», λέει σε σπαστά ελληνικά «θα πάω πίσω στη χώρα μου και ό,τι προκύψει. Αφού ούτε εδώ έχει δουλειά», καταλήγει.

Και όλοι μαζί βεβαιώνουν ότι τα όνειρά τους για μία καλύτερη ζωή χάθηκαν μέσα στα 75 τ.μ. του διαμερίσματος που ζουν…