«Η κίνηση είναι σωστή, ο χρόνος είναι λάθος και το σχέδιο ανύπαρκτο», λέει στο newsbeast.gr ο εγκληματολόγος, Γιάννης Πανούσης, για τα στρατόπεδα μεταναστών που θέλει η κυβέρνηση.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών πιστεύει ότι «δεν είναι λάθος να γίνουν αυτά αλλά τόσο ο χρόνος όσο και ο τρόπος είναι λάθος. Κι αυτό διότι δεν μπορείς να μεταφέρεις ένα πρόβλημα σε απροετοίμαστες τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα όταν είναι 700.000 λαθρομετανάστες κι εσύ προσπαθείς να βάλεις μέσα σε χώρους μόνο τους 30.000 λαθρομετανάστες».

Και συνεχίζει: «Δεν μπορείς μη καταδικασμένους ανθρώπους να τους εγκλωβίζεις με αστυνομικούς σαν να είναι σε φυλακές. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα χωρίς να είναι λάθος η κίνηση».

Και γι’ αυτό πιστεύει ότι χρειάζεται μία μεγαλύτερη μελέτη για να λυθεί το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες θα καταφέρουν να αφομοιώσουν τους μετανάστες. «Η Αθήνα για παράδειγμα γιατί τόσο καιρό δεν μπορεί να αφομοιώσει τους μετανάστες; Και γιατί να τους αφομοιώσει μία τοπική κοινωνία, η οποία έχει 1.000 κατοίκους και σε αυτούς θέλουν να προστεθούν και 1.000 μετανάστες. Γι’ αυτό λέμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να τους δεχθούν. Κι αυτές έχουν προβλήματα και δεν δέχονται ούτε τους χρήστες, ούτε τους φυλακισμένους, ούτε τους μετανάστες, κανέναν δεν θέλουν», επισημαίνει ο κ. Πανούσης.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «από τη μία μεριά έχουν δίκιο διότι δεν μπορείς αύριο το πρωί να τους πει τι θα γίνει. Πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ασφάλεια αλλά με τη χωροταξία, την ιστορία κ.ά. Ούτε φυσικά πιστεύω ότι αυτοί που το λένε, θα το κάνουν κιόλας. Νομίζω ότι είναι θέμα εικόνας ότι δηλαδή εγώ προσπαθώ να κερδίσω την Αθήνα, λέγοντας αυτά».