«Το θέμα της δημιουργίας “χώρων φιλοξενίας” για μακρά παραμονή των παράνομως παραμενόντων στη χώρα μας αλλοδαπών, είναι μονόδρομος», δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, σημειώνοντας πως εντάσσεται σε εθνικό σχέδιο που έχει υποβληθεί στην ΕΕ.

Τόνισε ότι συνήθως οι παράνομοι μετανάστες δεν έχουν διαβατήρια και τυπικά δεν γνωρίζει το κράτος πού πρέπει να απελαθούν και σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα κέντρο κράτησης ανά περιφέρεια, με αστυνομική φρούρηση και υγειονομική περίθαλψη, ενώ, όπως είπε, «και για τις τοπικές κοινωνίες θα έχει ένα ισχυρό ανταποδοτικό όφελος».

Και αυτό γιατί «1.000 άτομα , για παράδειγμα, αν υπολογίσουμε ότι ένα άτομο θέλει κατά μέσον όρο 20 ευρώ την ημέρα για φαγητό, για διοικητική υποστήριξη, εν πάσει περιπτώσει για τη λειτουργία όλου αυτού του χώρου, είναι 20.000 ευρώ την ημέρα, είναι 600.000 ευρώ το μήνα, σε μία τοπική κοινωνία, στην Κοζάνη».

Τα χρήματα, κατά βάση, θα προέρχονται από την ΕΕ, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σημείωσε:

«Μπαίνουν μέσα κατά χιλιάδες, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι πρεσβείες πρέπει να συνεργαστούν ουσιαστικά, ώστε μαζί με τις ελληνικές αρχές, την περιφέρεια και το δήμο, να διαθέσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, ώστε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να σηκωθούν να φύγουν. Αυτή είναι η πρότασή μου».

Η δήμαρχος Κοζάνης Π. Ορφανίδου, δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ότι διαφωνεί με το “κέντρο κράτησης”: «Όταν μιλάμε για χίλιους ανθρώπους που θα έρθουν εδώ, ουσιαστικά με ελάχιστη, σχεδόν καθόλου, φύλαξη- περιτοίχιση, με καμία υποδομή, χωρίς σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης, σημαίνει ότι και αυτοί θα διαβιώνουν -οι συνάνθρωποί μας- συνθήκες κράτησης, που θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και επίσης δεν θα υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας».

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «διαφωνεί κι ο υφυπουργός εσωτερικών (σ.σ. Π. Κουκουλόπουλος) και είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον δεν το θέλει η τοπική κοινωνία, δεν το θέλει η κοινοτική αρχή, στηρίζει τη θέση μας και τον ευχαριστούμε για αυτό».