Ένταση επικρατεί πάλι στην Ειδομένη. Ομάδες μεταναστών και προσφύγων έχουν φτάσει μπροστά στον φράχτη και κάνουν προσπάθειες για να τον σπάσουν.

Τα επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγη ώρα όταν μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με μαντίλια, προσπάθησε να ρίξει για ακόμη μία φορά τον φράχτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Οι σκοπιανοί αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κύμα φυγής από την Ειδομένη με οικογένειες προσφύγων να εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες τον καταυλισμό μετά τα βίαια γεγονότα της Κυριακής, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο διαμονής σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Η πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις Στρατού και Αστυνομίας της ΠΓΔΜ εναντίον προσφύγων έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά να παίρνουν την απόφαση της αποχώρησης, ήδη αποθαρρυμένοι από τις εξελίξεις, που δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας πως κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα. Απευθύνονται πλέον μαζικά στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, συγκεντρώνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και με τη συνδρομή της Αστυνομίας επιβιβάζονται κατά ομάδες στα λεωφορεία.

Μέσα σε δύο ημέρες περισσότεροι από 800 πρόσφυγες αναχώρησαν από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με συνολικά 15 λεωφορεία -7 τη Δευτέρα και άλλα 8 μέχρι χθες το απόγευμα-, την ώρα που πολλοί ακόμη περίμεναν στη σειρά για αναχώρηση. Προορισμός των περισσοτέρων ήταν ο νέος χώρος φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά και άλλοι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.