Να σφραγίσει τα σύνορα της Ελλάδας με διμερείς συμφωνίες προωθεί η Κομισιόν για να μπλοκάρει τις προσφυγικές ροές προς τις χώρες του βορρά και να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το σχέδιο για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών ξεδιπλώνεται βήμα – βήμα από τις απειλές για έξοδο τς χώρας από τη Σένγκεν, που ουσιαστικά δεν θα είχε κανέναν αντίκτυπο στη μείωση των προσφυγικών ροών, μέχρι τα αιτήματα για στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα, αλλά και την αποκαλυπτική επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι Βρυξέλλες, κινούνται με σκοπό να μονώσουν τον ευρωπαϊκό Βορρά από τις προσφυγικές ροές και δίνουν «πράσινο φως» για διμερείς, διασυνοριακούς ελέγχους με στόχο τον αποκλεισμό της Ελλάδας.

Το μυστικό σχέδιο προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας προκειμένου να μειωθεί η ροή προσφύγων προς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ωστόσο αυτό το σχέδιο θα κάνει την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών εγκλωβισμένων προσφύγων.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν η ιστοσελίδα Politico και η Die Welt.

Άνευ σημασίας για τους πρόσφυγες η έξοδος της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Άλλωστε η απειλή για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία για το προσφυγικό καθώς αν και η Ελλάδα έχει αποτελέσει μέλος της Σένγκεν από το 2000, βρίσκεται στη σχεδόν μοναδική κατάσταση κατά την οποία δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με κάποιο άλλο μέλος της ζώνης ελεύθερης διέλευσης.

Όπως έγραψαν και οι Financial Times γι’ αυτό τον λόγο, η αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν πιθανώς δεν θα είχε κανένα άμεσο αντίκτυπο στην αμείωτη εισροή προσφύγων από τις ακτές της Τουρκίας στη Γερμανία και στον Βορρά καθώς δεν υπάρχουν πολλοί μετανάστες που στοιβάζονται στο γκισέ εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών για να κλείσουν μια θέση για Μόναχο…

Γι’ αυτό τον λόγο, η αποκαλυφθείσα είδηση για ευρωπαϊκή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ προκειμένου να μπορέσει να ενισχύσει τις άμυνές της στα σύνορα με την Ελλάδα έχει εξελιχθεί ξαφνικά σε καυτό θέμα για πολλούς υπουργούς Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα κατάφερνε αυτό που οι κυβερνήσεις στον Βορρά περιμένουν εδώ και καιρό, δηλαδή να κρατήσουν τους πρόσφυγες μέσα στην Ελλάδα, όπου τα αιτήματά τους μπορούν να τύχουν επεξεργασίας και, αν πληρούν τις προϋποθέσεις, να μετεγκατασταθούν σε όλη την Ευρώπη, χωρίς να θιγεί το πολιτικά τοξικό θέμα της απομάκρυνσης από τη Σένγκεν.

Η αποκαλυπτική επιστολή Γιούνκερ

Στην αποκαλυπτική επιστολή που έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε την πλήρη υποστήριξή του στο σχέδιο για την ΠΓΔΜ: «Χαιρετίζω την πρότασή σας», έγραψε ο κ. Γιούνκερ στονΜίρο Τσεράρ, τον Σλοβένο πρωθυπουργό που προωθεί την ιδέα. Αν και νομικά, οι ίδιες οι Βρυξέλλες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να στείλουν τέτοιου είδους βοήθεια σε ένα κράτος που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως μεμονωμένα κράτη-μέλη θα έπρεπε να «στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα μέσω της απόσπασης υπαλλήλων αστυνομικών ή στρατιωτικών δυνάμεων και της παροχής εξοπλισμού».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Κομισιόν δεν συμφωνεί με την αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ο στόχος της Κομισιόν ειναι να ενισχύσει τα Σκόπια για να μπλοκάρουν τους πρόσφυγες μέσα στην Ελλάδα, κρατώντας ανέπαφη τη Σένγκεν.

Η ΠΓΔΜ ως μη μέλος της ΕΕ θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του, η Ελλάδα βρίσκεται υπό απίστευτη πίεση, ενώ τονίζει ότι η αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη, ειδικά στο σκέλος του διαμοιρασμού προσφύγων σε όλη την κοινότητα, είναι ουσιώδους σημασίας.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι σε σχέση με την πρόταση «επιπρόσθετης απευθείας υποστήριξης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα, είναι σημαντικό να παρατηρήσω ότι οι υφιστάμενοι ενωσιακοί νόμοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη αξιωματικών στο πλαίσιο μίας κοινής επιχείρησης της Frontex στην περιοχή μίας τρίτης χώρας» .

Αυτό το εμπόδιο θα ξεπεραστεί, συνεχίζει, μέσα από την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής που θεσπίζει «ένα κοινό ευρωπαϊκό σύνορο και ακτοφυλακή» που θα πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν».

«Δεδομένου αυτού του περιορισμού, βρίσκονται υπό προετοιμασία εναλλακτικά μέσα υποστήριξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από την Frontex, προκειμένου να ενισχύσουν την διαχείριση των συνόρων της χώρας και τις δυνατότητες διαχείρισης ασύλου. Η καλή σας πρόταση συμπίπτει με την επίσκεψη μίας κοινής ομάδας της Κομισιόν και της Frontex στη χώρας (20-22 Ιανουαρίου) για την διερεύνηση των αναγκών της χώρας σε σχέση με την διαχείριση συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της επίβλεψης συνόρων» συμπληρώνει.

«Επιπλέον, ήδη από σήμερα, η Frontex υποστηρίζει την προστασία των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσω υποστήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα» επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας όλα τα κράτη-μέλη να παρέχουν υποστήριξη στις αρχές της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για την υποστήριξη των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα, μέσα από την απόσπαση αστυνομικών και την παροχή εξοπλισμού» αναφέρει.

«Γνωρίζω ότι στη Σλοβενία, μία αντίστοιχη κινητοποίηση υποστήριξης οργανώθηκε σε διμερή βάση μεταξύ Σλοβενίας και άλλων αντίστοιχων κρατών-μελών. Η εμπειρία σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα πρώτα βήματα και για να διασφαλιστεί ταχεία και αποτελεσματική ανάπτυξη» (σ.σ.: προσωπικού) στην πΓΔΜ, σημειώνει.

Γενικότερα, η Κομισιόν παρέχει οικονομική υποστήριξη στην πΓΔΜ για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ, όπως 2,6 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας που ήδη έχουν δοθεί. «Αυτό είναι στο πλαίσιο μίας μακροπρόθεσμης υποστήριξης στα πεδία της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης συνόρων» για τα οποία η Κομισιόν ήδη έχει παράσχει 14,2 εκατ. ευρώ, με άλλα 25 εκατ. ευρώ να έχουν προϋπολογιστεί, συνεχίζει.