Η δίψα του ανθρώπου για γνώση δε σταματάει ποτέ. Έτσι, είναι πολλοί αυτοί που – ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία – επιλέγουν να επενδύσουν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και, κυρίως, στην εκμάθηση αγγλικών.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια γλώσσα που μιλιέται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα φροντιστήρια που προσφέρουν αγγλικά για ενήλικες έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω, στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε ορισμένα χρήσιμα tips για την αποτελεσματική εκμάθηση αγγλικών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ώστε να μη διστάσετε να ξεκινήσετε αν το σκέφτεστε, όμως φοβάστε ότι δε θα τα καταφέρετε.

Ας ξεκινήσουμε!

  1. Διαλέξτε καλό φροντιστήριο

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα είναι να διαλέξετε ένα καλό και αξιόπιστο φροντιστήριο, που θα αναγνωρίσει τις ανάγκες σας και θα σας βοηθήσει να μάθετε τη γλώσσα εύκολα, αποτελεσματικά και γρήγορα.

Η σωστή εκμάθηση είναι τόσο αποτέλεσμα της προσωπικής προσπάθειας, όσο και της δομής του προγράμματος σπουδών, αλλά και της εμπειρίας του διδάσκοντα. Μάλιστα, το τελευταίο – ίσως – να κατέχει και τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, μιας και η καλή παράδοση του μαθήματος μπορεί να σας δώσει κίνητρο να ασχοληθείτε ακόμα πιο «ζεστά» με αυτό.

Θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε να μάθετε μόνοι σας αγγλικά, χωρίς καμία επαγγελματική καθοδήγηση. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί ιδανική (και, κυρίως, οικονομική) λύση, ωστόσο στη συνέχεια θα αντιληφθείτε πως η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό είναι απαραίτητη για τη σωστή εκμάθηση.

Για αυτό, μη χάνετε χρόνο και κάντε μια καλή έρευνα, ώστε να βρείτε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών με εμπειρία και εξειδικευμένους διδάσκοντες.

  1. Μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η απόκτηση νέας γνώσης χρειάζεται και προσωπική προσπάθεια, για αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μόνο αν πρόκειται για συνειδητή, προσωπική σας επιλογή και όχι για απόφαση μετά από κάποια εξωτερική πίεση.

Εάν η επιθυμία σας για γνώση δεν προέρχεται από μέσα σας, είναι πολύ πιθανό να βρίσκετε διαρκώς προφάσεις ώστε να μη διαβάζετε και να μην κάνετε τις εργασίες που σας έχουν ανατεθεί. Και έτσι, θα είναι επίσης αρκετά πιθανό να τα παρατήσετε, μιας και η απόφαση δεν ήταν εξαρχής καθαρά δική σας.

Το βασικό είναι να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας τον στόχο που σας οδήγησε στην απόφαση να μάθετε αγγλικά.

Είναι στόχος σας η προσωπική σας βελτίωση και η διεύρυνση των γνώσεών σας; Θέλετε να εφοδιαστείτε με ένα νέο και σημαντικό προσόν, προκειμένου να βρείτε καλύτερη δουλειά ή να κάνετε ένα μεταπτυχιακό;

Όποιος και αν είναι ο στόχος σας, κρατήστε τον στο μυαλό σας και φανταστείτε πώς θα είναι να απολαμβάνετε τα οφέλη, μετά την απόκτηση αυτής της νέας γνώσης.

  1. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα μελέτης

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση είναι από τα πιο βασικά συστατικά για την επιτυχία σε κάθε είδους εκπαιδευτική προσπάθεια.

Θα είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα χρήσιμο να αφιερώνετε σε καθημερινή βάση έστω και λίγο από τον χρόνο σας στην εξάσκηση των αγγλικών και να βρίσκετε ευκαιρίες να μαθαίνετε μέσα από την καθημερινότητά σας, αφού πρώτα οργανώσετε ένα πρόγραμμα μελέτης.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ακούτε ξένη μουσική, να διαβάζετε ξένα άρθρα που βρίσκετε στο διαδίκτυο, να βλέπετε ξένες ταινίες και σειρές με αγγλικούς υπότιτλους (ή και χωρίς υπότιτλους), ώστε να διατηρείτε με αυτόν τον τρόπο μια συστηματική «τριβή» με τη γλώσσα.

Στην αρχή της εκπαιδευτικής σας προσπάθειας, λοιπόν, οργανώστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης κι εξάσκησης και τηρήστε το στο έπακρο.

  1. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη

Ένα βασικό εμπόδιο που βάζουν πολλοί στον ίδιο τους τον εαυτό κατά τη διάρκεια της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας είναι το ότι φοβούνται πολύ να κάνουν λάθη, μην τυχόν εκτεθούν μπροστά σε άλλους.

Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για έναν ενήλικα, ο οποίος ενδεχομένως να νιώθει κάπως άσχημα ή περίεργα που προσπαθεί να μάθει τη γλώσσα σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε δύο πράγματα.

Πρώτον, ποτέ δεν είναι αργά και, δεύτερον, από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Το να κάνετε λάθη, μάλιστα, είναι μια διαδικασία απαραίτητη για τη σωστή εκμάθηση της γλώσσας. Και ποιος, άλλωστε, δεν κάνει λάθη, ειδικά όταν μαθαίνει κάτι για πρώτη φορά;

Να θυμάστε, λοιπόν, ότι το να κάνετε λάθη είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αυτά είναι που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε στην εκπαιδευτική σας προσπάθεια.

Είναι δεδομένο πως κάθε διαδικασία εκμάθησης περιλαμβάνει διάφορα εμπόδια και δυσκολίες. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται να το αντιμετωπίζετε με αποφασιστικότητα, οργάνωση, συγκέντρωση, προσήλωση, θάρρος κι επιμονή.

Ελπίζουμε, λοιπόν, οι συμβουλές που σας δώσαμε παραπάνω να αποδειχθούν χρήσιμες στη νέα εκπαιδευτική σας περιπέτεια και τα αγγλικά να γίνουν σύντομα ένα ακόμα πολύτιμο εφόδιό σας!