Τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις εξεταστικές διαδικασίες σε αυτά έφεραν στο προσκήνιο με ερώτησή που υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζάννας, Μηταφίδης κ.α. Μάλιστα τονίζουν ότι ενώ έχει γνωστοποιηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις εξεταστικές διαδικασίες των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων εντούτοις δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ως προς τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν είναι όμως το μοναδικό θέμα που θίγεται στο μακροσκελές κείμενο. Οι βουλευτές θέτουν και το θέμα της εισαγωγής των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ. Με τους νόμους 4186/2013 και 4310/2014 καταργήθηκε η δυνατότητα των υποψηφίων των ΕΠΑΛ να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ αφού δεν υπάρχει η Ομάδα Β και η μόνη δυνατότητά τους, είναι την επόμενη σχολική χρονιά από την αποφοίτησή τους να συμμετάσχουν στις γενικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ μαζί με τους αποφοίτους των ΓΕΛ.

Αναφορά γίνεται και στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που για ακόμη μια χρονιά δεν προβλέπονται για τους μαθητές των ΕΠΑΛ αν και πολλές φορές έχει τεθεί το θέμα από την ΟΛΜΕ.

Μέσα από το κείμενο οι βουλευτές παρουσιάζουν και άλλη μια ανισότητα που υφίστανται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Αν και υπάρχει πρόβλεψη για έγκριση των δαπανών μετακίνησης των μαθητών των ΓΕΛ που μετακινούνται σε άλλο εξεταστικό κέντρο για εξέταση από αυτό που φοιτούν δεν ισχύει το ίδιο και τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ δεν είναι απολυτήριες και στη βάση αυτή δεν προβλέπεται η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διατροφής, διαμονής.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν θα δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν θέσεις και στα ΑΕΙ, αν θα διενεργηθούν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και αν θα υπάρξει πρόβλεψη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, σίτισης και των μαθητών των ΕΠΑΛ που μετακινούνται σε άλλα εξεταστικά κέντρα.