Μάθημα το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σε ορισμένα σχολεία απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στη μετακίνησή τους ενόψει των Χριστουγέννων μα βάση εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Για το όλο θέμα το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αναπλήρωση των ωρών που θα χαθούν τις μέρες 22 και 23 Δεκεμβρίου και φυσικά να μην υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων έχει ζητήσει και έγγραφο από τα τοπικά λιμεναρχεία ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία στις 22 και 23 Δεκεμβρίου. «Για παράδειγμα στη Θηρασιά υπάρχει σύνδεση την Κυριακή και την Τετάρτη παραμονή Χριστουγέννων στο εν λόγω σχολείο έχουν αναπληρώσει ήδη τη μια μέρα και η επόμενη θα αναπληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας.

Και στην Κίμωλο όπως ενημερωθήκαμε έχουν ήδη αναπληρώσει τη μία μέρα εκ των δυο ημερών το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου ενώ τα μαθήματα της 23ης Δεκεμβρίου θα αναπληρωθούν το Σάββατο που έρχεται.

Ο κ. Μιχαλόπουλος μας ανέφερε ότι πρέπει να είναι σύμφωνη και η τοπική κοινωνία ενώ μας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να καταστρατηγηθεί το μέτρο. «Χρειάζεται μια ισορροπία» μας υπογράμμισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης «ώστε να διευκολυνθούν και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από την άλλη να μην αισθανθούν ότι το σχολείο τους κλείνει αρκετές μέρες νωρίτερα».

Να σημειώσουμε ότι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων σε σύνολο 1280 εκπαιδευτικών περίπου οι 200 είναι αναπληρωτές και πολλοί εξ αυτών είναι από περιοχές εκτός των Κυκλάδων.

Το Υπουργείο απέστειλε διευκρινιστική εγκύκλιο με αφορμή ερωτήματα που κατατίθενται σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της διευκόλυνσης μετακίνησης εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου γνωστοποιεί τα εξής:

Ο εκπαιδευτικός που δύναται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης, σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο, υποβάλλει σχετική αίτηση στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας που υπηρετεί.

Ο Διευθυντής σχολείου διαβιβάζει το αίτημα στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, μαζί με σχετική εισήγηση για την αναπλήρωση των μαθημάτων. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, εφόσον εγκρίνει το αίτημα με σχετικό χαρακτηρισμό επί της αίτησης, ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου. Η απουσία του εκπαιδευτικού καταχωρίζεται στο myschool στο πεδίο «απουσία», αναφέροντας στο πεδίο «παρατηρήσεις» τον αρ. πρωτ. της σχετικής εγκυκλίου (188407/Ε2/20-11-2014).

Οι ημέρες απουσίας δεν αφαιρούνται από το σύνολο των θεσμοθετημένων αδειών που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί.


Καλόγηρος Βασίλειος