Τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών για τους πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι και θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 ημερών για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας. Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινή συνέντευξη του κ. Λοβέρδου στον REAL FM στην οποία και τόνισε ότι η διατύπωση του νόμου έχει πρόβλημα αφού ο σκοπός του νομοθέτη δεν είναι να προστατέψει τα κέφια των παιδιών αλλά σκοπός του ήταν να προστατέψει τη φτώχεια.

Όπως έγραψε και το newsbeast.gr στα ομοειδή τμήματα που βρίσκονται στην ίδια πόλη η κατανομή των φοιτητών σε αυτά θα γίνεται με την επίδοση. Τέτοια τμήματα υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής:
«Στα τμήματα τα ομοειδή, στα πανομοιότυπα που είναι στην ίδια πόλη, λόγου χάρη δηλαδή οικονομικά μπορείς να κάνεις στην ΑΣΟΕ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορείς και στον Πειραιά, εκεί θα μπαίνουνε με κριτήριο την επίδοσή τους».

Οι μετεγγραφές θα γίνονται στον τόπο κατοικίας των γονέων ή εκεί όπου φοιτούν τα αδέρφια όσων καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής. Ο Υπουργός Παιδείας έδωσε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη και ένα παράδειγμα. Φοιτητής από την Πάτρα εισάγεται στη Νομική Κομοτηνής. Ο εν λόγω φοιτητής δεν θα πάρει μετεγγραφή στη Νομική Αθήνας που είναι η πλησιέστερη στην Πάτρα η οποία φυσικά δεν έχει Νομική.

Παραθέτουμε το παράδειγμα όπως το έδωσε ο Υπουργός Παιδείας: Είμαι από την Πάτρα, οι γονείς μου είναι στην Πάτρα, επιτυγχάνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Νομική, αλλά εγώ θέλω να πάω Αθήνα, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Λοβέρδος είχε αναφέρει ότι οι φοιτητές μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στην πλησιέστερη σχολή στον τόπο κατοικίας εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Μεταξύ των άλλων ο Υπουργός ανέφερε ότι «εγώ διαχειρίζομαι κάτι το οποίο δεν έκανα, αλλά η συνέχεια του κράτους επιβάλλει να το εφαρμόσω όσο πιο έντιμα μπορώ, πράγματι θα υπάρξουνε ανακόλουθες δημόσιες συμπεριφορές, σου είπα ότι έχεις το δικαίωμα αλλά μετά σου το περιορίζω. Αλλά ο σκοπός του νομοθέτη δεν είναι να προστατέψει τα κέφια των παιδιών αλλά σκοπός του ήταν να προστατέψει τη φτώχεια. Η διατύπωση έχει πρόβλημα. Άρα στο σκοπό πρέπει να ανατρέξουμε. Επίσης εάν το 80% για παράδειγμα των φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης θέλει να πάει στη νομική της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, που θα τους βάλουνε τα Πανεπιστήμια; Εάν το τμήμα πει εγώ δεν τους δέχομαι; Πρέπει να φροντίσουμε να μην έρθει η διάταξη σε πραγματική αδυναμία εφαρμογής, γιατί έτσι θα αδικηθούνε περισσότεροι».