Το Θέατρο είναι πάντα εμβληματικό. Τόσο η μικρή, όσο και η μεγάλη οθόνη αποτελούν πόλους έλξης για μικρούς και μεγάλους. Ακολούθως, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση εξακολουθούν να έχουν μία ακαταμάχητη έλξη, ειδικότερα προς τους νέους. Πρόκειται για επαγγέλματα, που τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας και δημοτικότητας, αλλά παράλληλα, απαιτούν σκληρή δουλειά. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που αγαπούν τα φώτα, αλλά προτιμούν να εργάζονται πίσω και όχι μπροστά από αυτά. Ποια είναι όμως συγκεκριμένα αυτά τα επαγγέλματα; Τι προσόντα χρειάζονται και τι προοπτικές υπάρχουν;

Σκηνοθεσία, εικονοληψία και μοντάζ

Σήμερα ο σκηνοθέτης θεάτρου ή κινηματογράφου είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα, περιζήτητα και υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα στο χώρο της τέχνης. Ο τεχνικός σκηνοθεσίας είναι αδιαμφισβήτητα η πιο νευραλγική θέση σε κάθε οπτικοακουστική παραγωγή γι’ αυτό και απαιτεί σωστές τεχνικές γνώσεις και ισχυρό, αποφασιστικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 περιλαμβάνει πλήθος σεμιναρίων σε σύγχρονα θέματα του χώρου από καταξιωμένους ηθοποιούς που θα βοηθήσουν τον σπουδαστή να αποκτήσει βιωματικές εμπειρίες και να εμπλουτίσει το βιογραφικό του. «Σβήσε τα φώτα, ανέβασε αυλαία!» «3,2,1! Άναψε τα φώτα! Είμαστε στον αέρα» «3,2,1! Πάμε επόμενη λήψη» Ο Εικονολήπτης, ευρύτερα γνωστός ως Οπερατέρ ή Cameraman, είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται με τo χειρισμό της κάμερας λήψης εικόνων για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών, εταιρειών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών κ.α. Ο σπουδαστής Εικονοληψίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε παραγωγές, οι οποίες προβάλλονται μέσα από τις συχνότητες τηλεοπτικών σταθμών. Ο Χειριστής Συνάρμοσης Εικόνας ή αλλιώς μοντέρ έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο επαγγελματία, με μεγάλη ζήτηση που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και επαγγελματισμό. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας είναι απαραίτητοι συνεργάτες στο χώρο της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας και πάντοτε στο πλευρό του Σκηνοθέτη, ενώ οι υπηρεσίες του σύγχρονου μοντέρ είναι επίσης περιζήτητες και στην παραγωγή των βίντεο online. Στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στα πλέον σύγχρονα εργαστήρια με την καταλληλότερη υλικοτεχνική υποδομή για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των σπουδαστών του, πέραν των τυπικών απαιτήσεων. Τα εργαστήρια του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 παραμένουν στη διάθεση των σπουδαστών και μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων για περαιτέρω εξάσκηση και ενασχόληση με το αντικείμενο, ενώ περιλαμβάνουν:

  • Studio τηλεοπτικών παραγωγών.
  • Control room.
  • Αίθουσα μοντάζ με εξοπλισμό για post production.
  • Εργαστήρια Η/Υ με PC και Mac με λογισμικό μίξης εικόνας και ήχου.

Οργάνωση Παραγωγής

Ο Οργανωτικός Συντονιστής Παραγωγής έχει μετατραπεί σε έναν σύγχρονο επαγγελματία με μεγάλη ζήτηση και σημαντικές οικονομικές απολαβές. Πρόκειται για ένα επάγγελμα που συνδυάζει πολλές τεχνικές γνώσεις, όπως σκηνοθεσία, μοντάζ, τεχνικές φωτισμού και επεξεργασία ήχου. Ο συντονιστής αναλαμβάνει τη σωστή επικοινωνία με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεννοείται με τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο έργο, καθώς και με τους καλεσμένους της εκπομπής.

Τηλεοπτική Παραγωγή

Πρόκειται για ένα διοικητικό επάγγελμα που απαιτεί γνώσεις, εμπειρία και κριτική ικανότητα, καθώς για την ολοκλήρωση μιας παραγωγής πρέπει να δουλέψουν αρμονικά ένα σύνολο ανθρώπων με διαφορετικές θέσεις και αρμοδιότητες. Ο επαγγελματίας τηλεοπτικός παραγωγός έχει την ικανότητα να διοικεί όλους τους συντελεστές μιας παραγωγής και να τους κατευθύνει έτσι ώστε να προκύψει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Συνεργάζεται άμεσα με το σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς, τους εικονολήπτες και τους μοντέρ. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 πραγματοποιεί πληθώρα παραγωγών, όπως ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές εκπομπές. Κι όλα αυτά χρειάζονται καλή παραγωγή και σωστό συντονισμό.

«Κάψε το σενάριο…»

Το σενάριο είναι ο σκελετός κάθε κινηματογραφικής ταινίας και τηλεοπτικής παραγωγής. Είναι ο κορμός πάνω στον οποίο βασίζεται ο σκηνοθέτης και η ιστορία που αξιοποιείται για τη δημιουργία μιας παραγωγής. Σενάριο απαιτεί κάθε παραγωγή, από τις κινηματογραφικές ταινίες, τα θεατρικά έργα και τα ντοκιμαντέρ μέχρι τα τηλεοπτικά spots και video clip. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 προσφέρει στους σπουδαστές επιπλέον σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ώστε να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη συγγραφική τους ικανότητα.

Η τέχνη της σκηνογραφίας

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία έχει ως πρωταρχικό στόχο να εξοικειώσει τον εκπαιδευόμενο με το περιεχόμενο, τη λειτουργία και τα εργαλεία της σκηνογραφίας. Η σκηνή, το τηλεοπτικό studio, το πλατό, μεταμορφώνονται κάθε φορά ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε σεναρίου. Η εργασία του Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου είναι να αποτυπώσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αληθοφάνεια το κλίμα της εποχής, στην οποία διαδραματίζεται το έργο.

Η σημασία του καλού ήχου

Ο Ηχολήπτης χρησιμοποιεί την εμπειρία, τη γνώση και την φαντασία του για να συνδυάσει όλες τις απαραίτητες τεχνικές που θα τον οδηγήσουν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας τα μυστικά της ψηφιακής τεχνολογίας στην παραγωγή μουσικής, μπορεί να συνδυάζει την τεχνολογική προσέγγιση με τη καλλιτεχνική δημιουργία. Το πρόγραμμα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πληθώρα δεξιοτήτων (μουσική θεωρία, προγραμματισμό synthesizer, sound design για κινηματογράφο & media, studio recording-mixing-editing, outdoor ηχοληψία κα).

Το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας

Πρόκειται για ένα από τα πλέον περιζήτητα επαγγέλματα, δεδομένου ότι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν διακρίνονται από ακρίβεια και επαγγελματισμό. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ εξοπλίζει τους σπουδαστές Δημοσιογραφίας με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία, ώστε να σταδιοδρομήσουν ως αξιόλογοι συνεργάτες και να διακριθούν στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στο internet. Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 προσφέρει στους σπουδαστές του κλάδου ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω σε όλα τα είδη του ρεπορτάζ, προσομοίωση σε όλα τα είδη ΜΜΕ και παραγωγή εκπομπών και ντοκιμαντέρ, τα οποία προβάλλονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και φεστιβάλ!

Υποκριτική: Η τέχνη του ηθοποιού

Επάγγελμα ηθοποιός: φώτα, λάμψη, πλούσια κοστούμια, δημοσιότητα, εξώφυλλα, αυτόγραφα. Σκληρή δουλειά, πολύμηνες πρόβες κα. Η ειδικότητα περιλαμβάνει εξάσκηση για κάθε είδους χώρο εργασίας (τηλεόραση, κινηματογράφο, θέατρο, διαφήμιση), ενώ οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε μια ευρεία γκάμα ρεπερτορίου που περιλαμβάνει ελληνικά και διεθνή έργα, από την κλασική έως τη σύγχρονη εποχή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 οι σπουδαστές προετοιμάζονται και πρωταγωνιστούν στην μεγάλη θεατρική παράσταση του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, που πραγματοποιείται κάθε τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Χορεύετε;

Ο επαγγελματίας – απόφοιτος χορευτής αποκτά γερές βάσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε όλα τα βασικά είδη χορού, ώστε να βελτιώσει τις ικανότητες του και να αναπτύξει το ταλέντο του σε κάθε είδος. Παράλληλα, ο σπουδαστής διδάσκεται μουσική, ιστορία της τέχνης, ρεπερτόριο, τεχνικές σύνθεσης χορού και χορογραφία ώστε να αποκτήσει την ολοκληρωμένη κατάρτιση και τις συνολικές γνώσεις, που θα του επιτρέπουν να ξεχωρίσει σε μια χορευτική παράσταση. Το πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 περιλαμβάνει πλήθος σεμιναρίων σε σύγχρονα θέματα του χώρου από καταξιωμένους χορευτές, και όχι μόνο.

Μουσική και τραγούδια

Η ειδικότητα «Μουσική και Τραγούδι» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων, οι οποίοι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη Φωνητική Έκφραση και το Τραγούδι ως μέσο έκφρασης και εργαλείο στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Οι σπουδαστές στην ειδικότητα συμμετέχουν σε live που διοργανώνει το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, τόσο στις εγκαταστάσεις του, όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Μια φωτογραφία παρακαλώ!

Η Τέχνη της Φωτογραφίας είναι ένα καλλιτεχνικό επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα, φαντασία και ακρίβεια. Με την εξάπλωση του internet η χρήση της φωτογραφίας γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη, καθιστώντας τον επαγγελματία φωτογράφο έναν χρήσιμο συνεργάτη σε κάθε είδους διαφημιστική εταιρεία και δημιουργικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, ο σπουδαστής θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε πλήθος από πραγματικά projects, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, θεματικές φωτογραφίσεις, φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 κ.α. όπου θα τον κρατούν σε διαρκή επαφή με τον κλάδο σου. Επίσης, θα εκπαιδευτεί σε όλο το φάσμα των εφαρμογών της Φωτογραφίας δίπλα σε καταξιωμένους καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στον εκάστοτε χώρο (μόδα, ΜΜΕ, καλλιτεχνική, διαφήμιση κλπ), με στόχο την πολύπλευρη και ολοκληρωμένη κατάρτισή του.

Διεθνείς Πιστοποιήσεις

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 προσφέρει  τη δυνατότητα στους σπουδαστές του να αποκτήσουν το Διεθνή Πιστοποιημένο τίτλο LRN. Η Πιστοποίηση LRN, επιπέδου Higher Diploma – Level 6 Equivalent, είναι αναγνωρισμένη από τον βρετανικό φορέα OFQUAL.

Γραφείο Σταδιοδρομίας

Το Γραφείο Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 εξασφαλίζει εγγυημένη πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές όλων των ειδικοτήτων. Πρόκειται για το πρώτο ΙΕΚ της χώρας που έδωσε τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να έρχονται σε άμεση επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο. Μπες τώρα στο iekdelta360.gr και επίλεξε το επάγγελμα που σου ταιριάζει!