Όλα τα υπάρχοντα κενά των σχολείων θα πρέπει να καλύπτονται με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Οι προσλήψεις αναπληρωτών να αφορούν μόνο τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως άλλωστε προβλέπει και ο ν.1566/85.

Τα παραπάνω αναφέρει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ παραθέτει και τις προτάσεις της για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών.

Πιο αναλυτικά αναφέρει ότι για το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό – διδακτικό προσωπικό, ασφαλές ελάχιστο κριτήριο είναι ο αριθμός των αναπληρωτών (κάθε είδους) που απαιτήθηκε για να λειτουργήσουν φέτος οι σχολικές μονάδες καθώς και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων της χρονιάς. Με βάση αυτό πρέπει να προβλεφθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη νέα σχολική χρονιά.

1. Για τη σχολική χρονιά 2015-16: Άμεσος διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2010 (διοριστέοι ΑΣΕΠ 2008 και το αντίστοιχο 40%, πίνακες 30μηνου – 24μηνου και κλειστός πίνακας πολυτέκνων) και οι υπόλοιποι από έναν πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010 με τους όρους που ίσχυαν πριν το 2010 (διπλασιασμός δυσπροσίτων). Να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10.

2. Για ένα νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών προτείνονται τα παρακάτω:

Σύστημα μοριοδότησης μέσω του ΑΣΕΠ που να συμπεριλαμβάνει:

– 1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας.

– 1 μόριο για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση σε οποιοδήποτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (επιλέγεται ο διαγωνισμός εκείνος που ο εκπαιδευτικός έχει πετύχει την καλύτερη βαθμολογία).

– 1 μόριο για κάθε χρόνο από τη λήψη πτυχίου.

– Κλιμακωτή μοριοδότηση του αριθμού παιδιών (πχ. 1 παιδί 3 μόρια, 2 παιδιά 6 μόρια κ.λπ.).