Δεκάδες οικισμοί έχουν εκκενωθεί στον Έβρο, ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί και αποτρέπουν τον έλεγχο της φωτιάς. Έχουν καεί σπίτια, αποθήκες και μελίσσια, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά έχει ξεσπάσει το Σάββατο και καίει επί τρείς ημέρες. Κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης και περιοχών πέριξ αυτής αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τον καπνό, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες να κλείνουν τα παράθυρα και να μην κυκλοφορούν οι πολίτες δίχως λόγο.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν στο Newsbeast: «Προσπαθούμε να ενημερωθούμε σε όλο τον νομό, γιατί τώρα καίγεται και ο βόρειος Έβρος. Στη Δαδιά φωτιά, στα Λάβαρα φωτιά. Σχεδόν όλος ο νομός καίγεται και συγχρόνως βλέπω ότι και στη Ροδόπη έχουν αρχίσει μεγάλες φωτιές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στους αγρότες να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες, σε όλο τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Κάτοικος του Προβατώνα στον Έβρο, αναφέρει στο Newsbeast: «Στο χωριό η κατάσταση δεν είναι τόσο επικίνδυνη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις γιατί οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί. Τα χωριά Λευκίμη και Δαδιά, είναι σε δύσκολη θέση, εμείς είμαστε κάτω. Ο θεός να βάλει το χέρι του γιατί και τα περισσότερα πυροσβεστικά βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη».

Οι κάτοικοι της Δαδιάς, έχουν μαζευτεί στην πλατεία και οργανώνονται. Η περιοχή είναι πολύ δύσβατη και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Έχουν καεί περισσότερα από 75.000 στρέμματα

Πάνω από 75.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη
Εκτίμηση από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ)Πάνω από 75.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι την Κυριάκη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως έχει ξεπεράσει ήδη τα 75.000 στρέμματα.

Η αρχική εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το Αθηναϊκό Πρακτορείο δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων. Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.