Ο Διοικητής Π.Υ Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς απευθύνει έκκληση στους πολίτες και επισκέπτες της Κρήτης να είναι προσεχτικοί και να μην χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση, φωτιά στην ύπαιθρο. Ο ίδιος αναφέρει στο μήνυμά του ότι και κατά την αυριανή μέρα 9-8-2023, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη ΓΓΠΠ, θα είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς).

«Παρακαλούνται όσοι ζούνε μόνιμα ή επισκέπτονται την Κρήτη, να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μη χρησιμοποιούν φωτιά στην ύπαιθρο για κανένα λόγο» αναφέρει ο κ. Τσικαλάς προσθέτοντας ότι «η απροσεξία, η αμέλεια, μια στιγμή αστόχαστης ενέργειας, αρκούν για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά».

Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι ισχύει η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών (ευπαθείς περιοχές). Για κάθε περιφερειακή ενότητα έχουν, μάλιστα, εκδοθεί αποφάσεις των τοπικών αντιπεριφερειαρχών που καθορίζουν τι ισχύει και σε ποιες περιοχές.