Στο ερώτημα αν παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών τις 111 Πτέρυγα Μάχης που ανατινάχτηκαν στη Νέα Αγχίαλο όταν η φωτιά έφτασε στο στρατόπεδο, θα απαντήσει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων το οποίο αναμένεται να παραδοθεί αύριο.

«Οι όποιες ευθύνες διαπιστωθούν θα αποδοθούν στο ακέραιο όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός, δεν τίθεται ζήτημα ασφαλείας στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι αποθήκες πυρομαχικών που εξερράγησαν ήταν υπαίθριοι χώροι αποθήκευσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, με χωμάτινο ανάχωμα όπου φυλάσσονταν βόμβες. Η φωτιά έφτασε στο στρατόπεδο και τα ερωτηματικά που μένει να απαντηθούν είναι τα εξής:

  • Τα πυρομαχικά φυλάσσονταν με τον προβλεπόμενο τρόπο;
  • Γιατί δεν έγινε εγκαίρως καμία επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους

«Αν δεν έδινε την εντολή θα είχαμε θύματα σήμερα»

Ο Παναγιώτης Δημητριάδης, Αντιπτέραρχος πρώην Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μιλώντας στο Οpen είπε: «Έδωσε ο ίδιος ο διοικητής εντολή πέντε λεπτά πριν, που ήταν οι πυροσβέστες εκεί και κάνανε τις τεράστιες προσπάθειες να απομακρυνθούν όλοι, όπως απομάκρυνε και το ελικόπτερο που ήταν από πάνω. Αν δεν έδινε την εντολή θα είχαμε θύματα σήμερα, δεν προλάβαιναν».