Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κάρυστο, με την φωτιά να είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι και την Πυροσβεστική να τονίζει πως τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν ταυτόχρονα.

«Στον Πλατανιστό Καρύστου, σήμερα το μεσημέρι, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς, εκ των οποίων η μια εστία έχει ελεγχθεί και στις άλλες δύο, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 6 αεροσκάφη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε έκτακτη ενημέρωση.

Παράλληλα, τόνισε πως «γι’ αυτό το λόγο, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο».

Το μήνυμα του 112:

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Γλίτωσαν 30 λουόμενοι

Το evima.gr αναφέρει ότι σε παραλία της Καρύστου κοντά στο χωριό Πλατανιστός έφτασε ένα από τα πύρινα μέτωπα που καίει στην Κάρυστο, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν 30 άτομα τα οποία όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης από την Αστυνομία δεν έφυγαν από την παραλία.

Ωστόσο, μετά από εντολή που έδωσε η Αστυνομία απομακρύνθηκαν με ασφάλεια προς την Κάρυστο χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν.

Δύσκολη η κατάσταση

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ανέφερε πως «μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα».

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Τέλος ο κ. Σπανός αναφερόμενος και στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας υπογράμμισε πώς «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε» όπως είπε ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας έχει κλείσει προληπτικά για λίγα λεπτά ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούν από εκεί είναι μεγάλη καθώς είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.