Μήνυμα του 112 καλεί όσους βρίσκονται στην Οινόη να εκκενώσουν προς Ερυθρές. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη της απογευματινής αναζωπύρωσης που έχει προκύψει στα μέτωπα της φωτιάς σε Μάνδρα και Μέγαρα.

Νωρίτερα με μήνυμά του το 112 καλούσε σε εκκένωση 4 περιοχών. Συγκεκριμένα καλεί όσους βρίσκονται σε Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν προς Οινόη.

Έκαψε σπίτια στον Άγιο Σωτήρα

Η φωτιά έχει πάρει ήδη τεράστιες διαστάσεις, καθώς καίει τα ξερόχορτα που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή. Εθελοντές και πυροσβέστες προσπαθούν να κατευνάσουν την ορμή της φωτιάς, η οποία όμως έφτασε σε σπίτια και αυλές στον Άγιο Σωτήρα.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Λακωνία: Σοβαρή αναζωπύρωση στο εκκλησάκι του Άι Γιαννάκη

Παράλληλα, και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στη Λακωνία παρουσίασε σήμερα σοβαρή αναζωπύρωση. Η φωτιά βρίσκεται κοντά στο εκκλησάκι του Άι Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καίγεται δασική έκταση σε σημείο που είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, Παρασκευή 21/07

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: «Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες»

Στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως «το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 62 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό στάδιο».

Παράλληλα τόνισε σχετικά με τις; αναζωπυρώσεις: «Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επίγειες και εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα μεταξύ αυτών και τα 4 από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα, από αέρος 4 αεροσκάφη 1 ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές και επιχειρούν 3 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα».