Εντολή εκκένωσης έδωσε η Πολιτική Προστασία για τον Απόλλωνα Ρόδου, καθώς η φωτιά στη Ρόδο συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου για δεύτερη μέρα, με τις δυνάμεις να ενισχύονται διαρκώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης έστειλαν αίτημα για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου.

Υπενθυμίζεται πως στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο, ενώ από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων.

Στο κατεπείγον αίτημα επισημαίνεται ότι λόγω της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου Ρόδου, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά την 18η Ιουλίου 2023 και συνεχίζονται, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται να κηρυχθούν οι τρεις δημοτικές ενότητες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων, έγινε η σύγκληση Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που συγκροτούν το ΣΟΠΠ, για τον συντονισμό και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Εκκενώσεις και επιτάξεις μηχανημάτων

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα τρία χωριά Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Μάλιστα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου αποφάσισαν να εκκενωθεί και το ξενοδοχείο Έλαφος, επειδή είναι δίπλα σε δάσος και μπορεί να απειληθεί.

Σύμφωνα με την dimokratiki.gr έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέτες μιλούν για μια από τις πιο μεγάλες, πιο επικίνδυνες και πιο δύσκολες να ελεγχθούν φωτιές, των τελευταίων ετών στη Ρόδο επειδή καίει σε παρθένο δάσος.

Έτσι, έχουν κλείσει δρόμοι και ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων και από την Κρήτη. Ταυτόχρονα, όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται στο νησί της επιτάσσονται.

Επίσης, σε άμεση ετοιμότητα τέθηκαν πέντε πλωτά σκάφη του Λιμενικού όπως επίσης και ιδιωτικά σκάφη Β-ΒΔ του νησιού, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί.

Ακολουθούν φωτογραφίες: