Έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουνίου και ο καιρός παραμένει βροχερός για αρκετές ημέρες και σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι αυτό κάτι παράξοδο και μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το πώς θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι στην Ελλάδα; Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αστάθεια. Για τον Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα παράδοξο αυτό, είναι ο μήνας ο πιο βροχερός του καλοκαιριού και από όλους τους μήνες του χρόνου είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα, επομένως και καταιγιδοφόρο δραστηριότητα», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση, δεν έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Υπάρχουν εποχικές προγνώσεις, φαίνεται ότι σε όλη την Ευρώπη θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές. Αυτό δεν είναι πρωτότυπο, δυστυχώς αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας επομένως», συνέχισε ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιούνιος θα είναι βροχερός, παραπάνω ίσως από τα κανονικά. «Είναι ένας μήνας που έχει και πολλές καταιγίδες και πολλές βροχές κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά. Στη συνέχεια θα δούμε… δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόγνωση για το πώς θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι».

«Όντως ο χειμώνας ήταν σχεδόν ανύπαρκτος αλλά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ψυχροί μήνες με αρκετές βροχές και ο Ιούνιος, κι όμως δεν είναι παράδοξο. Θέλει την προσοχή του γιατί βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους περισσότερο αλλά δεν πρέπει να παίρνουμε τον Ιούνιο και να λέμε πώς θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι», υπογράμμισε ακόμη.

Τόνισε επίσης ότι αυξάνεται η συχνότητα των έντονων φαινομένων «Πηγαίνουμε σε ένα κλίμα το οποίο είναι θερμότερο και πιο έντονο, όσον αφορά στα φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα, όπως επίσης για τις δασικές πυρκαγιές, ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Μεσόγειο και τη χώρα μας» προειδοποίησε ο κ. Λαγουβάρδος.

Για το πρόβλημα των πυρκαγιών και το τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον ανέφερε ότι «είδαμε τι συνέβη το 2021 με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το 2022 ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι. Αν έχουμε όμως μια επανάληψη καταστάσεων, όπως για παράδειγμα στον Καναδά, θα ζήσουμε στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές και αυτός θα είναι ο κανόνας στο μέλλον, αν δεν φροντίσουμε να θωρακιστούμε και να σταματήσουμε όσο μπορούμε την πορεία προς μια κλιματική αλλαγή η οποία θα γίνει ανεξέλεγκτη από ένα σημείο και μετά».