Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να ευθύνεται η ρωσική ομάδα χάκερ «Killnet», η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η ΕΥΠ φέρεται να έχει εντοπίσει 30 λογαριασμούς που σχετίζονται μέχρι στιγμής, ενώ το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» που παρουσιάζει ο Νίκος Ευαγγελάτος αναφέρει πως η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδική ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η δράση της «Killnet» ξεκινάει από τον Μάρτιο του 2022 και το Usa Today αναφέρει πως «μαθαίνουμε περισσότερες πληροφορίες για ανησυχητικές διαδικτυακές επιθέσεις που στοχεύουν σημαντικά αμερικανικά ιδρύματα. Η τελευταία επίθεση έγινε μόλις εχθές όταν πάνω από 10 ιστότοποι αεροδρομίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας».

«Αυτό ήταν περισσότερο μια παρακώλυση παρά και όχι κάτι πιο σημαντικό. Τα περισσότερα από 10 αεροδρόμια που ανέφερες είχαν στην ουσία πολύ μεγάλη κίνηση στον ιστότοπό τους. Δεν επηρεάστηκαν τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας ή τα συστήματα προγραμματισμού», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται, ότι από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί πως στις επιθέσεις στην Τράπεζα θεμάτων συμμετείχαν συνολικά 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Μάλιστα, ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, μιλώντας σχετικά για τη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση, είχε πει πως «επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία».

«Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερ είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είχε αναφέρει.