Την έκδοση Κανονισμού για τον καθορισμό του Ελάχιστου Επιπέδου Αναλυτικής Χρέωσης (Ε.Ε.Α.Χ.) αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ύστερα από δημόσια διαβούλευση.

Στόχος της ΕΕΤΤ είναι να συμπεριλαμβάνονται, στον λογαριασμό των συνδρομητών, βασικές πληροφορίες οι οποίες θα τους παρέχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν με απόλυτη διαφάνεια και να ελέγχουν τη χρέωσή τους για τη χρήση του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου.

Το Ελάχιστο Επίπεδο Αναλυτικής Χρέωσης θα παρέχεται από τους παρόχους δωρεάν και θα περιλαμβάνει:

-Συγκεντρωτικά στοιχεία για υπηρεσίες, όπως κλήσεις, γραπτά μηνύματα, εικονομηνύματα, μεταφορά δεδομένων, καθώς επίσης ταξινόμηση ανά κατηγορία κλήσεων και ανά δίκτυο.

-Τη συνολική πραγματική διάρκεια των κλήσεων και την τιμολογηθείσα διάρκεια αυτών, η οποία συνήθως είναι διαφορετική από την πραγματική αφού εξαρτάται από τον ελάχιστο χρόνο χρέωσης και το βήμα χρέωσης της υπηρεσίας που λαμβάνει ο συνδρομητής.

-Ενημέρωση για οποιαδήποτε μεταβολή των χαρακτηριστικών χρέωσης της σύνδεσης του συνδρομητή, που επήλθε κατά τη διάρκεια της τιμολογιακής περιόδου του συγκεκριμένου λογαριασμού, όπως επίσης υποχρεωτική αναγραφή σε ευδιάκριτο σημείο πάνω στο λογαριασμό, των τιμών πριν και μετά τη μεταβολή καθώς και ο ακριβής χρόνο στον οποίο επήλθε.

Ύστερα από αιτήματα των συνδρομητών, οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν δωρεάν εμπλουτισμένο Ε.Ε.Α.Χ., το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικότερες πληροφορίες για συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ). Αυτές περιλαμβάνουν ανάλυση όλων των χρεώσεων για τις ΥΠΠ, σε ξεχωριστό τμήμα του λογαριασμού, ανεξαρτήτως ύψους, υποχρεωτική αναφορά του διακριτικού τίτλου του παρόχου ΥΠΠ και ανάλυση για χρεώσιμα εισερχόμενα γραπτά μηνύματα ΥΠΠ.

Τέλος, οι πάροχοι υποχρεούνται, μέσα σε διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, να ξεκινήσουν τη δωρεάν αποστολή του Ε.Ε.Α.Χ. σε όλους τους συνδρομητές.