Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν σταδιακά στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Bloomberg το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης φέρεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Όπως αναφέρει το bloomberg.com, αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα, γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη -όπως είπαν-, σημείωσαν ότι οι δύο πλευρές έχουν παραμερίσει τις διαφορές τους ως ένα βαθμό και ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Παρόλα αυτά, πηγές από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διέψευσαν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που συμφωνηθεί η επιστροφή, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει μια σειρά από δεσμεύσεις.

Αρχικά, το Βρετανικό Μουσείο θα λάβει ένα γύψινο αντίγραφο των Γλυπτών το οποίο και θα εκθέτει κανονικά, ενώ φέρεται πως η Ελλάδα πρέπει να στείλει αρχαία κειμήλια της στη Βρετανία, για να λάβει τα δικά της που είναι κλεμμένα.

Όμως μέχρι στιγμής, δεν θεωρείται κάτι βέβαιο, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ένα βασικό πρόβλημα που δεν έχει παραμεριστεί, είναι τα logistics των Γλυπτών, δηλαδή ότι αφορά τη μεταφορά και αποθήκευση των Γλυπτών.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».