Αρχές του χρόνου η έναρξη εργασιών για τον ανισόπεδο κόμβο Βελεστίνου. Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2011-2012 τα αντιπλημμυρικά στο 304 ΠΕΒ από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Εξάψαλμος» από την Αντιπρόεδρο της Βουλής Ροδούλα Ζήση για τον ανισόπεδο κόμβο του Βελεστίνου.

Η κ. Ζήση έφερε το θέμα για πολλοστή φορά στη Βουλή, ζητώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα του έργου, των αντιπλημμυρικών στο 304 ΠΕΒ αλλά και των οικονομικών στοιχείων που αφορούν στη χρηματοδότηση των εργολαβιών, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος.

Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, που κλήθηκε να απαντήσει στην νέα ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής, δεσμεύτηκε ότι στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Βελεστίνου και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το κόστος των παρεμβάσεων και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Τα χρήματα για την κατασκευή του κόμβου είναι περίπου 2,5 εκ. ευρώ και διασφαλισμένα από το Υπουργείο Υποδομών. Οι πόροι για τις απαλλοτριώσεις τόσο της ιδιωτικής έκτασης που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, όσο και της δημόσιας του ΥΕΘΑ, επίσης είναι διασφαλισμένα από την πλευρά του Υπουργείου. Το κόστος απαλλοτριώσεων είναι 250.000 ευρώ, τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών.

Το πρόσθετο αίτημα από πλευράς του ΥΕΘΑ για την κατασκευή του αντιπλημμυρικού σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Υφυπουργός Υποδομών στη Βουλή, προβλέπεται να καλύπτει τόσο το στρατόπεδο, όσο και την ευρύτερη περιοχή που τροφοδοτεί με πρόσθετα νερά τη Λίμνη της Κάρλας που αναπλάθει και αλλάζει όλο το περιβάλλον της περιοχής, οικολογικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό αλλά και παραγωγικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προχθές έγινε σύσκεψη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων, ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2011-2012 η κατασκευή του αντιπλημμυρικού έργου, που συνολικά θα κοστίσει γύρω στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες από το Υπουργείο Υποδομών. Η δημοπράτησή του μπορεί να προχωρήσει προς το φθινόπωρο του 2011 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.

Οχι άλλες καθυστερήσεις…

Η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε το έργο χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις, κατήγγειλε η Ροδούλα Ζήση από το βήμα της Βουλής, και επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2010 υπεγράφη σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, η κατασκευή του κόμβου δεν ξεκίνησε ποτέ, διότι για να ξεκινήσουν οι εργασίες θα πρέπει να αποδοθούν στον εργολάβο οι υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις που έχουν συνολικό εμβαδόν -δημόσιες και ιδιωτικές μαζί- περίπου 17,5 στρέμματα.

Η κ. Ζήση ζήτησε σαφή στοιχεία και χρονοδιαγράμματα, μίλησε για την ανάπτυξη προστασίας της κυκλοφοριακής σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός μετά από τόσες καθυστερήσεις και αναβολές, διότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε εις βάρος του έργου αλλά και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής κατέστησε επίσης σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο είναι έργο πνοής για τη Μαγνησία και συνεχίζοντας τόνισε: «Κατασπαταλάται ωφέλιμος χρόνος και καθυστερεί το έργο. Πρέπει να υπάρξει διυπουργικός συντονισμός και σαφές χρονοδιάγραμμα. Το έργο επιβάλλεται να ξεκινήσει. Σήμερα παλεύουμε για το ξεπέρασμα της παρούσας κρίσης και συμφωνούμε στη δημιουργία αναχωμάτων στην ύφεση και σε μία αναπτυξιακή επίθεση με τις δημόσιες αναπτυξιακές υποδομές σημαντικούς μοχλούς ανάκαμψης της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη στις πρώτες θέσεις των απολύτων προτεραιοτήτων μας».