Τα κρούσματα της γρίπης είναι πενταπλάσια και εξαπλάσια και μάλιστα πρώιμα, ενώ παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως ανέφερε μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης λόγω της χρήσης μάσκας, ειδικά στα παιδιά.

«Η βασική διαφορά είναι ότι δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά, που ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά. Είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».

Σχετικά με τη γρίπη, ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

«Ο κορονοϊός φαίνεται ότι εξελίσσεται περίπου σαν τις άλλες ιώσεις»

«Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη», είπε ο κ. Γώγος.

Συνιστά επίσης οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».

Για τις χριστουγεννιάτικες μεγάλες συγκεντρώσεις ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος τονίζει ότι «ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά».