Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των γιατρών, που προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ:

  • 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
  • Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
  • 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Το νομοσχέδιο έχει απορριφθεί από την ΟΕΝΓΕ και όλες τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών. «Πρόκειται για νομοσχέδιο -τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας». Προσθέτει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα…» Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγει ότι «οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ. Θα δοθεί επίσης μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα. Η προσαύξηση του επιδόματος θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2023.