Τη συνεργασία και την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας επισφράγισε η πραγματοποίηση της τρίτης άσκησης «FALCON EYE – 3» που ξεκίνησε από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων, στις 9 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, υψηλοί ήταν οι προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν στη σημερινή Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στην 115 Π.Μ. καθώς μεταξύ άλλων, «το παρών» έδωσε ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας και διοικητής της Βασιλικής Αεροπορίας, HRH Prince Turki Bin Bandar Bin Abdulaziz Al Saud και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

«Αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα της πρόθεσής μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου» τόνισε στην ομιλία του ο αρχηγός ΓΕΑ και προσέθεσε: «Είμαστε και ισχυροί στα όπλα και ισχυροί στις συμμαχίες. Μέσω αυτών των συμμαχιών, προωθούμε το μήνυμα της αποτροπής, της ισχύος, της επικράτησης. Είμαστε εδώ για να προφυλάξουμε και να προστατεύσουμε κάθε κουκίδα πάνω στον χάρτη, κάθε βράχο μέσα στην ελληνική επικράτεια».

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για ένα λαμπρό και πολλά υποσχόμενο μέλλον συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, αναφέροντας ότι είναι στα κοινά συμφέροντα και των δυο χωρών να αξιοποιήσουν την εξαιρετική σχέση που έχει χτιστεί.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φλώρος ανέφερε: «Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε φίλους και συμμάχους. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τέτοιου είδους συνεκπαιδεύσεις να στέλνουμε το μήνυμα της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Τέτοιου είδους συνεργασίες μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, μας δίνουν την ευκαιρία να εμπεδώνουμε την ασφάλεια. Η Σαουδική Αραβία είναι μια πολύ κοντινή και φίλη χώρα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολλές συνεργασίες με όλα τα κράτη της περιοχής, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε να παράγουμε και όχι να καταναλώνουμε ασφάλεια».

Στην ομιλία του ο Πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας και διοικητής της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, HRH Prince Turki Bin Bandar Bin Abdulaziz Al Saud, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσω αυτών των ασκήσεων υποστηρίζουμε την συνεργασία που βοηθά στην οικοδόμηση τη ειρήνης στην περιοχή. Ασφάλεια και σταθερότητα μέσα από την κατανόηση των απειλών και της ανάγκης να τις καταπολεμήσουμε. Οι αεροπορικές μας δυνάμεις έχουν και οι δυο κρίσιμες αποστολές, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας από απειλές του εναέριου χώρου μας. Είναι μια συνεχής απαίτηση που ποτέ δεν «επαναπαύεται» ποτέ δεν «παραιτείται».

Μετά την παρουσίαση της άσκησης, πραγματοποιήθηκε πτήση μαχητικών σε σχηματισμό και στη συνέχεια εντυπωσιακή επίδειξη μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας από την «ομάδα ΖΕΥΣ».