Εγκαταλελειμμένη είναι εδώ και χρόνια η Μαρίνα του Αργοστολίου, όπως καταγγέλουν στο Newsbeast κάτοικοι της περιοχής. Στο χώρο τα τελευταία έτη μπορεί κανείς να βρει παλιές βάρκες, παρατημένα σκάφη, κομμάτια πλοίων, απορρίμματα ακόμη και… αρουραίους.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους πολίτες της Κεφαλονιάς, είναι μεγάλο και ευελπιστούν πως θα λυθεί με τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της Μαρίνας που έχει προκυρηχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και λήγει στις 16 Νοεμβρίου.

Κάτοικοι οι οποίοι επικοινώνησαν με το Newsbeast αναφέρουν πως ότι η Μαρίνα είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των πολιτών και των επισκεπτών καθώς λόγω των πολλών σκουπιδιών βρίσκουν εκεί καταφύγιο ακόμη και αρουραίοι.

Ειδικότερα, στην τζαμαρία καταστήματος που βρίσκεται στο Λιθόστρωτο του Αργοστολίου και έχει από το φετινό καλοκαίρι κλείσει έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν την εγκατάλειψη της Μαρίνας και δείχνουν πλήθος σκουπιδιών, κομμάτια από παρατημένες βάρκες και σκάφη.

Σε μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες που στάλθηκαν στο Newsbeast από αναγνώστη, μία πολίτης επισημαίνει ότι έχτισε το σπίτι της στην πλευρά της Μαρίνας το 1993 πιστεύοντας ότι είναι καλή επένδυση αλλά τελικά έπεσε έξω.

«Η Μαρίνα είναι επικίνδυνη και βρώμικη. Προσέξτε τους αρουραίους» επισημαίνεται σε ένα άλλο από τα μηνύματα που έχουν αναρτηθεί στην τζαμαρία του καταστήματος.

«Βρίσκεται δίπλα στην πανέμορφη γέφυρα, πολλοί τουρίστες την επισκέπτονται» σημειώνει η κάτοικος του Αργοστολίου.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Μαρίνα του Αργοστολίου έφτασε μέχρι τη Βουλή τον Ιούλιο του 2022 όταν και κατατέθηκε ερώτηση με θέμα την «ανθυγιεινή λειτουργία της».

Δήμαρχος Αργοστολίου: Η αξιοποίηση της Μαρίνας θα ενισχίσει τον θαλάσσιο τουρισμό του νησιού

Για τη Μαρίνα του Αργοστολίου και την εικόνα της τα τελευταία της χρόνια μίλησε στo Newsbeast ο δήμαρχος του Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει για τη Μαρίνα εδώ και αρκετά έτη δεν είχε βγει κάποιος διαγωνισμός και έτσι ήταν ανενεργή.

«Έγινε από πολλά σκάφη είτε ψαράδων, είτε άλλων ατόμων κατάληψη της Μαρίνας. Ο χώρος είναι ευθύνης του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει ευθύνη ούτε ο δήμος ούτε το Λιμενικό Ταμείο» επισημαίνει.

«Πρόκειται για περίπου 50 στρέμματα αγροτεμάχιο. Δεν έχω δει εάν υπάρχουν αρουραίοι ή ποντίκια. Έγιναν όμως καταγγελίες από κατοίκους για την ύπαρξη σκουπιδιών και ο χώρος καθαρίστηκε από το Λιμεναρχείο. Επίσης, απομακρύνθηκαν τα σκάφη που υπήρχαν εκεί πριν από περίπου 2 μήνες» αναφέρει ο δήμαρχος Αργοστολίου και προσθέτει πως ανά διαστήματα τον χώρο επισκέπτονταν και καθάριζαν ομάδες εθελοντών του νησιού.

«Στην περιοχή υπήρχαν αρκετά σκάφη χωρίς άδειες και χωρίς να προβλέπεται εκτελούνταν εργασίες από τους ιδιοκτήτες του» διευκρινίζει ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου ο Θεόφιλος Μιχαλάτος δηλώνει στο Newsbeast: «Αναμένουμε με αγωνία να δημοπρατηθεί η Μαρίνα και να υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιον ιδιώτη επενδυτή. Είναι ένα έργο το οποίο έχει γίνει πριν πολλά χρόνια στο Αργοστόλι και δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να λειτουργήσει για να πάρει η πόλη μας τα ανταποδοτικά από τη λειτουργία του».

«Θα είναι ένα έργο το οποίο θα μπορεί να δεχτεί σκάφη και τον χειμώνα. Προβλέπονται εκεί χώροι καταστημάτων και χώροι επισκευών σκαφών και παροχών που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί. Ένα σκάφος για να βγει από τη θάλασσα και να δεχτεί υπηρεσίες επισκευών τώρα πρέπει να πάει στη Λευκάδα. Το εν λόγω έργο θα ενισχύσει τον θαλάσσιο τουρισμό» υπογραμμίζει.

«Η Μαρίνα Αργοστολίου είναι ένας χώρος που δεν θέλουμε να έχει προβλήματα, να έχει σκουπίδια και να χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα από κάποιους. Θέλουμε να χρησιμοποιηθεί για αυτό που φτιάχτηκε» μας λέει ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος και κλείνοντας εκφράζει την ευχή του να βρεθεί άμεσα ανάδοχος και ο χώρος να αξιοποιηθεί.

Στις 16 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση της Μαρίνας Αργοστολίου

Κεφαλονιά Αργοστόλι

Η 16η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσων επιχειρηματικών σχημάτων επιθυμούν να μετέχουν στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό αξιοποίησης της Μαρίνας του Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά.

Ο σχετικός διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και ο όμιλος που θα πλειοδοτήσει θα λάβει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των υπηρεσιών λειτουργίας του λιμένος (ελλιμενισμό, κ.λπ.) και χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας για τουλάχιστον 35 έτη. Σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους, μπορεί να θεσπιστεί δικαίωμα προαίρεσης του Ταμείου και για την περαιτέρω παράταση της διαδικασίας παραχώρησης για επιπλέον δέκα έτη, κατά μέγιστο.

Η Μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στον όρμο της ομώνυμης πόλης, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τον Διεθνή αερολιμένα Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου» και η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις, με τη χερσαία δυναμικότητα της μαρίνας να ανέρχεται σε άλλα περίπου 110 σκάφη. Η χερσαία ζώνη εκτίνεται σε 46.000 τετραγωνικά μέτρα και η θαλάσσια έκταση σε 26.050 τετραγωνικά μέτρα.

Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την εταιρεία «KANTOR ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη δικηγορική εταιρεία «LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο και τις εταιρείες «ΤΡΙΤΩΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» και «ΑΔΚ – ΑΡΩΝΗΣ – ΔΡΕΤΤΑΣ – ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» ως τεχνικούς συμβούλους.

Το Ταμείο μέσω του διαγωνισμού στοχεύει στην επίτευξη και διασφάλιση του συνδυασμού υψηλής ποιότητας λιμενικών υπηρεσιών και υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης της Μαρίνας Αργοστολίου προς όφελος του ίδιου του περιουσιακού αυτού στοιχείου, αλλά και των τελικών χρηστών. «Προς τούτο, σκοπεύει να προσελκύσει και να κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σε οικονομικούς φορείς με συναφή εμπειρία, σε εθνικό και/ή διεθνές επίπεδο» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αποσφράγιση των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος θα γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ στα γραφεία του (Καραγιώργη Σερβίας 6, 10562 Αθήνα) κατά την ημερομηνία και την ώρα που θα γνωστοποιηθούν προηγουμένως και εγγράφως στα Ενδιαφερόμενα Μέρη. Προσηκόντως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος κάθε Ενδιαφερόμενου Μέρους δικαιούται να παρίσταται κατά την αποσφράγιση.

Κεφαλονιά Αργοστόλι

Τέλος να σημειωθεί ότι κάθε Ενδιαφερόμενο Μέρος δύναται να υποβάλει μόνο μία Εκδήλωση Ενδιαφέροντος. Ένα Μέλος Κοινοπραξίας δεν δύναται κατά τη διάρκεια της Διαγωνιστικής Διαδικασίας να συμμετάσχει ταυτόχρονα σε περισσότερες από μία Κοινοπραξίες που υποβάλλουν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, ούτε δύναται ένα Μέλος Κοινοπραξίας να υποβάλει και ατομικά Εκδήλωση Ενδιαφέροντος ως μεμονωμένο Ενδιαφερόμενο Μέρος. Παράβαση αυτού του κανόνα έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο αποκλεισμό όλων των εμπλεκομένων Ενδιαφερομένων Μερών.