Οι Τούρκοι ακολουθούν εδώ και δεκαετίες μια συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. Την ακολουθούν πιστά και κάποια στιγμή θα φτάσουν στο τέλος του σχεδίου τους. «Το τέλος αυτό, κατά τους Τούρκους, θα είναι η αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Γεώργιος Φίλης είναι ξεκάθαρος. «Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ότι είναι μία δύναμη, κάτι μεταξύ της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Η πολιτικοστρατιωτική της ελίτ εκτιμά πως ήρθε η ώρα να τελειώσει με το ζήτημα της Ελλάδος και του ελληνισμού».

Βρεθήκαμε με τον διδάκτωρ γεωπολιτικής και επίκουρο καθηγητή διεθνών σχέσεων στο στούντιο του Newsbeast και επιχειρήσαμε να αναλύσουμε τα σχέδια του Ερντογάν. «Θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια ελεγχόμενη κρίση και θα μας φτάσουν σε τέτοιο σημείο όπου είτε θα γίνει κάτι μέσω ατυχήματος, είτε θα δημιουργηθεί μια κατάσταση η οποία θα είναι δυσεπίλυτη», λέει στο podcast ο κύριος Φίλης.

«Το βασικό πράγμα κατάρρευση κρατών είναι ένα: η υπερεξάπλωση», τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος την Τουρκία και σημειώνει πως ενώ έχει ένα ισχυρό στρατιωτικό τομέα, δεν έχει τα βασικά χαρακτηριστικά για γίνει μια μεγάλη δύναμη. Οι εχθροί της Τουρκίας είναι πολλοί και «όσοι θέλουν να τη χτυπήσουν, προσεύχονται να γίνει ένα επεισόδιο με την Ελλάδα, για να το εκμεταλλευτούν».

Πού μπορεί να φτάσει, όμως, ένα πιθανό επεισόδιο με εμπλοκή της χώρας μας; «Αυτό εξαρτάται και από τους δύο. Αν δεχτούμε ότι ο αρχηγός, ο στρατηγός Φλώρος, είπε πως το επόμενο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δε θα είναι σημειακό αλλά θα εκτυλιχθεί σε μία σύγκρουση η οποία μπορεί να είναι από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι Τούρκοι. Θα πρέπει να τους αυξήσουμε την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο επεισόδιο που σχεδιάζουν και να τους αυξήσουμε τη βεβαιότητα ότι θα αντιδράσουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε θα το θυμούνται τρεις γενιές μετά».

Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής στάθηκε και στην «εύκολη λύση της Κύπρου» και τον τρόπο που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει εδώ και αιώνες η μεγαλόνησος στον ελληνισμό.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γεώργιου Φίλη στο podcast του Newsbeast.

Timeline

1:04 Η στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και η παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε.

2:43 Οι Τούρκοι μας προκαλούν ώστε να μπούμε στο ρόλο του επιτιθέμενου. Να κάνουμε ένας λάθος και να το εκμεταλλευτούν. Αν δεν τους βγει αυτή η τακτική, ποιο είναι το επόμενο βήμα τους;

5:00 Είναι η Τουρκία η δύναμη που νομίζει και πώς μπορεί να καταρρεύσει;

8:28 Τι θα σήμαινε ένα επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας και κατά πόσο θα ήταν ελεγχόμενο;

10:00 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται την επόμενη μέρα των εκλογών, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλει. Λένε πως δεν παίζει απλά το πολιτικό του μέλλον αλλά το μέλλον του ίδιου και της οικογένειάς του. Είναι πιθανό να προχωρήσει στη ματαίωση των εκλογών, αν βρεθεί το αφήγημα για να το υποστηρίξει;

12:26 Νομιμοποιούμαστε να ρίξουμε ένα μη επανδρωμένο σκάφος όταν βρίσκεται στο δικό μας εναέριο χώρο; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες;

14:30 Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήρη άρση του εμπάργκου όπλων προς την Κύπρο. Πόσο τυχαίος είναι ο χρόνος της απόφασης και τι σημαίνει;

17:11 Η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της στα Κατεχόμενα με πρόσχημα την «προστασία των Τουρκοκυπρίων». Θα μπορούσαν οι Τούρκοι να κλιμακώσουν την έντασή τους μέσω της Κύπρου;

25:32 Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Τι συμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά;

28:18 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να φύγει ηττημένος από αυτόν τον πόλεμο. Πόσο τρομακτική ενδέχεται να είναι η επόμενη μέρα;

Podcast Newsbeast

Παναγιώτης Θεοδωρακίδης: «Βλέπω την Ελλάδα να αναγκάζεται σε παραχωρήσεις – Ο αφοπλισμός των νησιών του Αιγαίου δεν είναι αίτημα του Ερντογάν»

Κωνσταντίνος Λάβδας: «Περνάμε σε νέα μορφή παγκοσμιοποίησης, με συγκρούσεις και αποσταθεροποίηση – Πολλά νομίσματα θα διαδραματίζουν ρόλους»

Βασίλης Ροζής: «Με την Τουρκία απέναντί μας, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γυναίκες στο στράτευμα, να θεσπιστεί και η θητεία των γυναικών»

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Μάθαμε από το λάθος που έγινε στα Ίμια και η Τουρκία το έχει καταλάβει αυτό – Ζούμε τη σύγκρουση δύο κόσμων»

Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Για κάθε τουρκικό σενάριο θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση – Η Ελλάδα έχει αλλάξει και είναι αποφασισμένη απέναντι στην Τουρκία»

Χρήστος Αργυρίου: «Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber