Βρίσκονται οι σχέσεις μας με την Τουρκία στο χειρότερο δυνατό σημείο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος πως οι Τούρκοι έχουν εξαντλήσει την προκλητικότητά τους. Από την απέναντι πλευρά κυκλοφορούν χάρτες με το μισό Αιγαίο να τους… ανήκει ή τα 3/4 της Κρήτης να έχουν κόκκινη και όχι γαλανόλευκη σημαία. Σήμερα, αυτό το εκρηκτικό μείγμα φαίνεται ν’ απασχολεί τους πάντες. Η κρίση έχει πάψει να είναι διμερής και αν συνυπολογίσουμε τα όσα συμβαίνουν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν απέχει τόσο ώστε το πρόβλημά μας να αποκτήσει παγκόσμια διάσταση.

Προσκαλέσαμε στο στούντιο του Newsbeast τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Βασίλη Ροζή και μιλήσαμε για όλες τις εξελίξεις. «Ξεκίνησαν με βραχονησίδες και έχουν φτάσει να μιλούν για “Γαλάζια Πατρίδα”. Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν είναι κάτι θεωρητικό, είναι κάτι μεγαλύτερο. Εννοούν τρεις θάλασσες: τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», λέει ο κύριος Ροζής στο podcast του Newsbeast. Ο έμπειρος στρατιωτικός θεωρεί πως ο Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος. «Οι εκλογές που έρχονται. Τα όσα έχει πει. Θέλει κάτι μεγάλο να δείξει και να κάνει. Όλα αυτά προκαλούν μια ανησυχία».

Παρόλα αυτά, ο αντιστράτηγος πιστεύει πως η προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία θα μπορούσε να φέρει και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Άλλο είναι να έχει η Τουρκία άμεσα σύνορα με την Κύπρο και άλλο με την Ελλάδα. «Το σενάριο της προσάρτησης απομακρύνεται. Δε νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο, είχε παίξει και παλαιότερα», εξηγεί.

Ο κύριος Ροζής νιώθει πως η πιθανότητα για θερμό επεισόδιο απομακρύνεται. «Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις αντιρρήσεις που είχε ο Ερντογάν για τις Σκανδιναβικές χώρες, έχει ρίξει τη ρητορική του. Σίγουρα κάτι μπορεί να πήρε γιατί διαχρονικά είναι καλοί στα παζάρια», τονίζει. Ο Έλληνας στρατιωτικός ανήκει σε εκείνους που θα ήθελαν την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ. «Θα ήταν ευχής έργο να μην ήταν η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ο αμερικανικός παράγοντας θεωρούσε πως η Ελλάδα έπρεπε να τα βρει με την Τουρκία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε έναν αναθεωρητισμό. Όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν η Τουρκία ήταν εκτός ΝΑΤΟ, θα είχαμε όλη τη Δύση με το μέρος μας».

Ο κύριος Ροζής θεωρεί πως οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν ήδη και αυτά που έχουν εξαγγελθεί, δημιουργούν μια υπεροπλία υπέρ μας. «Αν συνεχίσουν οι ΗΠΑ να αποκλείουν την Τουρκία από τα εξοπλιστικά, θα αλλάξουν οι ισορροπίες πιο σύντομα απ’ ό,τι νομίζουμε», αναφέρει αλλά θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας. «Δεν είμαστε ούτε Λουξεμβούργο, ούτε Ελβετία. Με τον γείτονα που έχουμε, την Τουρκία, δε νοείται 9 μήνες θητεία. Τη θεωρώ λίγη. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και τις γυναίκες στο στράτευμα. Όχι μόνο ως μόνιμοι υπαξιωματικοί. Να θεσπιστεί και η θητεία των γυναικών, να υπάρξει στράτευση».

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Βασίλη Ροζή στο podcast του Newsbeast.

Timeline

0:54 Οι στρατιωτικοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ πώς αντιμετωπίζουν τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας; Αντιλαμβάνονται την τουρκική προκλητικότητα ή νομίζουν πως απλά τρωγόμαστε μεταξύ μας;

2:43 Το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία δε μας επιτρέπει να ξέρουμε πού είναι η αρχή, η μέση και το τέλος.

3:43 Η φημολογία για προσάρτηση των κατεχόμενων της Κύπρου στην Τουρκία. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο;

4:49 Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας;

6:36 Ο Έλληνας «εχθρός». Η διπλή ατζέντα των Τούρκων και η πολιτική εντός κι εκτός συνόρων

8:36 Η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ ή έξω από τη συμμαχία;

11:36 Είναι η Τουρκία ένας γίγαντας με πύλινα πόδια; Τα λάθη που έχει κάνει ο Ερντογάν και έχει αποδυναμώσει τη χώρα του.

13:27 Η Ελλάδα έμεινε πίσω στα εξοπλιστικά πριν εφαρμοστούν τα μνημόνια αλλά η εικόνα δείχνει ν’ αλλάζει. Μαζί και οι ισορροπίες.

20:01 Η εκπαίδευση του ελληνικού στρατού και η πρόταση για στράτευση των γυναικών

Podcast Newsbeast

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Μάθαμε από το λάθος που έγινε στα Ίμια και η Τουρκία το έχει καταλάβει αυτό – Ζούμε τη σύγκρουση δύο κόσμων»

Κωνσταντίνος Ιατρίδης: «Για κάθε τουρκικό σενάριο θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση – Η Ελλάδα έχει αλλάξει και είναι αποφασισμένη απέναντι στην Τουρκία»

Χρήστος Αργυρίου: «Ο ελληνικός στρατός είναι δυνατός αντίπαλος – Αν η Τουρκία περάσει την κόκκινη γραμμή ίσως να πάψει να υπάρχει με τη σημερινή μορφή»

Βασίλης Μαρτζούκος: «Η Ελλάδα θα ήθελε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό, αλλά υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία για να δημιουργηθεί»

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Η παγίδα του Θουκυδίδη και η δημιουργία του νέου γιγαντιαίου συνασπισμού κρατών που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί»

Κωνσταντίνος Φίλης: «Οδεύουμε σε μια αποπαγκοσμιοποίηση, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες»

Λάμπρος Τζούμης: «Ο Ερντογάν ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία απέναντι στην Ελλάδα, μια κρίση με το δίλημμα: πόλεμος ή συμβιβασμός»

Ευάγγελος Βενέτης: «Ανατέλλει μια νέα εποχή, μια Νέα Τάξη Πραγμάτων που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες»

Στέλιος Φενέκος: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για επεισόδιο με την Τουρκία – Στρατικοποιείται η ζωή μας στην Ευρώπη»