Ισχυρή νεροποντή έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας (4/9) τη Θεσσαλονίκη, που ήταν από τις πιο ισχυρές της τελευταίας δεκαετίας αναφέρει ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρος Κέππας.

«Ήταν σίγουρα ένα σύνολο πολύ ισχυρών καταιγίδων. Δε μιλάμε δηλαδή για ένα μόνο επεισόδιο, αλλά περισσότερα, και πρακτικά θα λέγαμε ότι είχαμε διαδοχικά κύτταρα καταιγίδων που επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή» λέει στο GRTimes ο κ. Κέππας.

Συγκεκριμένα το σύνολο της ποσότητας νερού που καταγράφηκε από τα μεσάνυχτα μέχρι και χθες το πρωί από τους σταθμούς του northmeteo ήταν αυτό:

Με βάση αυτό το γράφημα ο Δρ. Σταύρος Κέππας διαπιστώνει ότι τα ανατολικά της πόλης δέχτηκαν περίπου 40+mm νερού σε λίγες ώρες, ενώ τα δυτικά 70+mm στο ίδιο διάστημα. «Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεχτήκαμε μία με δύο φορές τη βροχή που περιμέναμε να δεχτούμε συνολικά έναν μέσο Σεπτέμβριο στην περιοχή μας».

«Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να το πούμε, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλοί σταθμοί που να καταγράφουν το κλίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οπότε τελικά καλούμαστε να συγκρίνουμε τα δεδομένα των σταθμών που τοποθετήθηκαν πρόσφατα με έναν – δύο σταθμούς που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά μπορεί να βρίσκονται σε μέρος με διαφορετική τοπογραφία (π.χ. υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του κλίματος αεροδρομίου – κέντρου ή ακόμα και Σίνδου – Κέντρου κλπ)» συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.