Τους πολεμικούς ανταποκριτές όλων των τηλεοπτικών καναλιών που βρέθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας και κάλυψαν με ψυχραιμία, ανθρωπιά και τη μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα τα γεγονότα στην πολύπαθη χώρα, τίμησε ο δήμος Ερμιονίδας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φωτοειδησεογράφων, Φωτογράφων και Εικονοληπτών (ΠΕΦΦΕΕ). Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ηχολήπτες των ιδιωτικών καναλιών και της δημόσιας τηλεόρασης, αφηγήθηκαν άγνωστες ιστορίες από τα όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η παράνοια και οι φρικαλεότητες, δυστυχώς δεν αποτελούν παρελθόν.

Παράλληλα στην Ερμιόνη έγιναν στον ίδιο χώρο και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του βραβευμένου φωτορεπόρτερ και προέδρου της ΠΕΦΦΕΕ Βασίλειου Κουτρουμάνου, με θέμα «Η ειρηνική Μαριούπολη των Ελλήνων» που αποτυπώνει στιγμές από την εποχή που στην περιοχή ζούσαν ανέμελα, πριν ξεσπάσει η φωτιά του πολέμου, περίπου 100.000 Έλληνες.

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος του Newsbeast Γεώργιος Σαρρής, παρέλαβαν τιμητική πλακέτα και αναμνηστικά διπλώματα τους πολεμικοί ανταποκριτές: Σπύρος Λάμπρου, Γεωργία Λαγού, Γιώργος Γρηγοριάδης, Τζίνα Στασινοπούλου, Τάκης Σφυρής και Χρήστος Μαζανίτης, οι εικονολήπτες Άγγελος Μισιρλής, Φώτης Πάντος, Αλέξης Πόνσε, Βασίλης Ρόζος, Μάριος Τζομπανίδης, Δημήτρης Τσίγκας, Γιάννης Λασιθιωτάκης και Κώστας Παπαδάτος. Μήνυμα με βίντεο έστειλε ο δημοσιογράφος Νικόλας Βαφειάδης που επίσης συγκαταλέγεται στους τιμηθέντες μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του που δεν κατόρθωσαν να είναι παρόντες που ήταν οι: Αντώνης Φουρλής, Σταύρος Ιωαννίδης, Μίλτος Σακελλάρης, Μαρίνος Αλιφέρης, Ηρώ Καριοφύλλη, Πέννυ Δερβιτσιώτη, Βελίκα Καραβάλτσιου και Μαρία Σταθοπούλου.

Τα βίντεο που προβλήθηκαν από τις ανταποκρίσεις των πολεμικών μετώπων, επιμελήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΦΦΕΕ Ανδρέας Βούτος, ενώ την εκδήλωση που είχε επιμεληθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΦΕΕ και εικονολήπτης Θωμάς Σκούρτης, έντυσε μουσικά η τραγουδίστρια Ιωάννα Κακουριώτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος που ήταν άλλωστε και ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και περιφερειακός σύμβουλος Αναστάσιος Γανώσης, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ερμιονίδας, ο πρώην δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης, ο πρόεδρος του ΝΠ του δήμου Παναγιώτης Μέξης, οι αντιδήμαρχοι Δαμιανός Κουτούβαλης και Γιώργος Πίτσας, ο λιμενάρχης κ. Παππάς η Βασιλική Ντουφεξή από την Ένωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων και η δημοσιογράφος Ολγα Παπακυριάκου, ενώ την φωτογραφική κάλυψη είχαν οι Μάξιμος και Παναγιώτης Βούτος.

Ο παριστάμενος βουλευτής Αργολίδας κ. Γκιόλας δήλωσε πως «η εκδήλωση ξέφυγε από μια απλή και συνηθισμένη τελετή, αφού με τις συναρπαστικές αλλά σίγουρα τραγικές εξιστορήσεις περιστατικών που αφηγήθηκε κάθε ένας και κάθε μία απ’ τους δημοσιογράφους και τεχνικούς, αποδόθηκαν πολύ δυνατές εικόνες που, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν, έχουν σημαδέψει τη ζωή τους και για ευνόητους λόγους δεν επιθυμούν να ξαναφέρνουν συχνά στη μνήμη τους και να τις αφηγούνται. Ο αποτροπιασμός και οι θηριωδίες του πολέμου που πέρασαν μέσα από τις εικόνες των πλάνων που μετέδωσαν και σε όλους εμάς υπήρξαν συνταρακτικές, έδωσαν όμως το ερέθισμα να καταδικασθεί ο συγκεκριμένος αλλά και κάθε άλλος πόλεμος, που μόνο εκατόμβες νεκρών και τραυματιών, κύμα προσφύγων και φτώχεια προκαλεί. Υποστηρίχθηκε δε από όλους με μια φωνή η ανάγκη της παγκόσμιας ειρήνης, για τη διαφύλαξη της οποίας είναι απαραίτητο να καταβάλουμε όλοι οι λαοί και τα έθνη του κόσμου κάθε δυνατή προσπάθεια».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση