Συχνά αναφερόμαστε στο επάγγελμα του ιατρού ως λειτούργημα με αποδέκτες όλους τους ανθρώπους, αφού ο/η γιατρός βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία των ασθενών του αλλά και της επιστήμης του. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 2 χρόνια, όλοι όσοι υπηρετούν στον τομέα της Υγείας κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό, περισσότερο από ποτέ, η Ιατρική έχει ανάγκη από εξαίρετους επιστήμονες, άρτια καταρτισμένους και βαθιά συνειδητοποιημένους για την δέσμευση που έχουν αναλάβει. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Elizabeth Johnson, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τελετής αποφοίτησης της τάξης του 2022 της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, «το πέρασμα των αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο, συνεπάγεται τη βαθιά συνειδητοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές των ηθικών αρχών, της επιστημονικής ακεραιότητας, της καινοτομίας και της αριστείας που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του EUC έκανε λόγο για αποφοίτους που επιστρέφουν στην κοινωνία ως υπεύθυνοι πολίτες και ικανότατοι επιστήμονες, έχοντας φοιτήσει σε ένα πρωτοποριακό μαθησιακό μοντέλο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής, που όχι μόνο έχει αναβαθμίσει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά έχει καταστεί ένα από τα πιο σημαντικά ιατρικά ακαδημαϊκά κέντρα της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Ίδρυση Ιατρικής Σχολής του EUC στην Φρανκφούρτη

Προσηλωμένο στην στρατηγική του για διεθνή ανάπτυξη και αξιοποιώντας το σύγχρονο, καινοτόμο και διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο του 2022 το πτυχίο Ιατρικής (MD Medicine) στην Γερμανία με εγκαταστάσεις στην Φρανκφούρτη πλήρως εξοπλισμένες και σχεδιασμένες για την επιτυχή προετοιμασία των φοιτητών. Οι φοιτητές Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φρανκφούρτη θα έχουν την ευκαιρία για κλινική εκπαίδευση σε διάφορα νοσοκομεία με τα οποία το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνάψει συμφωνίες. Με τη διεθνή καταξίωση “πέντε Αστέρια” στη βαθμολογία QS Stars University Ratings, το πρόγραμμα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη εγγυάται μια άρτια εκπαίδευση με εξαίρετες μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως. Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη είναι περαιτέρω επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του Πανεπιστημίου αλλά και απόδειξη ότι συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για την Κύπρο.

Ποιοτική εκπαίδευση με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία

Καταγράφοντας συνεχώς ανοδική πορεία και προάγοντας την έρευνα και την υγειονομική περίθαλψη, η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ξεχωρίζει σήμερα σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύοντας σε πρωτοποριακές προσεγγίσεις με υπερσύγχρονα εργαστήρια προσομοίωσης.

Η Ιατρική Σχολή, με ακαδημαϊκό προσωπικό που περιλαμβάνει επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, ανάμεσα τους και κατόχους βραβείων Νόμπελ, καθώς και με την διαπίστευση μέσω της διαδικασίας του World Federation of Medical Education (WFME), που είναι η ψηλότερη διαπίστευση στην Ιατρική, εξασφαλίζει τη διεθνή αναγνώριση του πτυχίου ανοίγοντας πόρτες για συνέχιση της κλινικής άσκησης για ειδικότητα ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των αποφοίτων Ιατρικής. 

 Η Ιατρική Σχολή προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών στη διδασκαλία και στην εκμάθηση. Αυτές περιλαμβάνουν διαλέξεις, πρακτική άσκηση, διαδραστική διδασκαλία (problem-team-task-based learning), σεμινάρια κλινικών δεξιοτήτων, εικονική (virtual) μάθηση και κλινική εκπαίδευση από το πρώτο έτος σπουδών με ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά́ νοσοκομεία της Κύπρου, υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία της εφαρμογής των θεωριών και αναπτύσσοντας περαιτέρω τα επαγγελματικά προσόντα των φοιτητών και τις κλινικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία σε όλη την Κύπρο, ιδιαίτερα με τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας και Λευκωσίας, καθώς και με το Κυπριακό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία Αρεταίειο, Ιπποκράτειο, και Απολλώνειο, το Γενικό Νοσοκομείο ΙΑΣΩ και ΙΑΣΩ Παίδων και με τον Όμιλο Υγεία στην Ελλάδα, καθώς και στο Ισραήλ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah. 

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής είναι η αποκλειστική συνεργασία με το American Medical Center και το German Oncology Center στην Κύπρο, ενώ τα καλοκαιρινά προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης (Summer Externships) σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Shriners Hospitals for Children (HΠA),  John Hopkins (ΗΠΑ), Imperial College London (HB), Barts of the London School of Medicine (HB), Weizmann Institute of Science (Ισραήλ), και Hebrew University of Jerusalem at the Laboratory of Ada Yonath (Nobel Laureate), συμπληρώνουν και ενισχύουν τα ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα των φοιτητών. 

Η Ιατρική Σχολή είναι μια διεθνής Σχολή που προσελκύει φοιτητές πέρα από την Κύπρο και την Ελλάδα, από Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Ιρλανδία, αλλά και από τις ΗΠΑ, Ισραήλ, και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σπουδές 5 Αστέρων

Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας αξιολόγησης πανεπιστήμιων QS Stars University Ratings 2021, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε την ανώτατη διάκριση Πέντε Αστέρια (rated excellent) για τη συνολική του επίδοση. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έλαβε πέντε αστέρια για τις επιδόσεις του στους τομείς της διδασκαλίας, της απασχολησιμότητας, της διεθνοποίησης, της στήριξης των φοιτητών, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ 5 αστέρια έχει λάβει και το πρόγραμμα Ιατρικής, γεγονός που κατατάσσει τη συγκεκριμένη σχολή ανάμεσα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές διεθνώς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα euc.ac.cy/el ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected] και στο 00357 22713000.