Για τρίτη μέρα μαίνεται η φωτιά στα βουνά της νότιας Λέσβου με τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τον περιορισμό της.

Η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή προκαλεί σοβαρές αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Το βράδυ που πέρασε, με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με τη βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Φωτιά στη Λέσβο - Πυροσβέστες μέσα στις φλόγες

Οι εικόνες από την εκκένωση του χωριού Σταυρός χθες, Κυριακή, είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Άνδρες του στρατού παρακαλούσαν τους ηλικιωμένους να αφήσουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία. Για την εκκένωση επιστρατεύτηκαν πούλμαν. Οι ηλικιωμένοι εγκατέλειψαν με κλάματα τα σπίτια τους.