Newsroom

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη δημόσια στήριξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έρευνα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα

Σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των Ευρωπαίων θεωρούν την συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως «κάτι καλό». Πρόκειται, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 58%. Θετικά βλέπει την ιδιότητα μέλους της ΕΕ η πλειονότητα των πολιτών σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα και τη Σλοβακία, όπου οι περισσότεροι ερωτηθέντες (43% στην Ελλάδα) απαντούν ότι δεν είναι «ούτε κάτι καλό, ούτε κάτι κακό». Στην Κύπρο το 53% βλέπει θετικά την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Το 52% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της ΕΕ κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα. Στην Κύπρο το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ.

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο βλέπει θετικά τη Ρωσία το 10% των ερωτηθέντων, έναντι 30% το 2018. Στην Ελλάδα, θετικά βλέπει τη Ρωσία το 25% των ερωτηθέντων, ενώ στην Κύπρο το 36%. Την Κίνα, θετικά βλέπει το 22% των πολιτών στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58%. Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει το 4% και στην Κύπρο το 9%.

Οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή: 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη, έναντι 86% των Ελλήνων και 80% των Κυπρίων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες – με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα και στο 54% στην Κύπρο. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Κύπρο (48%) και την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκονται μεταξύ των εξαιρέσεων.

Καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής αυξάνονταν για καιρό πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ότι ήδη βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο (49% στην Ελλάδα και 57% στην Κύπρο). Ως σαφές σημάδι ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και ενότητας, το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί προτεραιότητα την προάσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία – ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, και στις δύο χώρες η απόλυτη πλειοψηφία θέτει επίσης πολύ ψηλά στη σχετική λίστα τη συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής (51%) σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Οι αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες αντικατοπτρίζονται επίσης και σε θέματα όπου οι πολίτες θα ήθελαν να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αναφέρεται ως πρώτη προτεραιότητα (38%), ακολουθούμενη από τη δημόσια υγεία (35%), η οποία σημειώνει σημαντική μείωση (κατά 7 μονάδες) τους τελευταίους έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν ως τρίτη προτεραιότητα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%). Στην Ελλάδα η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατατάσσεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων (60%) και ακολουθεί η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (59%) και η δημόσια υγεία (52%).

Όσον αφορά στις βασικές αξίες που οι πολίτες επιθυμούν να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοκρατία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με 38%. Ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27%). Στην Ελλάδα οι πολίτες επέλεξαν ως κορυφαία αξία προς υπεράσπιση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τη δημοκρατία (39% έκαστη απάντηση). Ακολούθησαν το κράτος δικαίου (33%) και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (30%).

Η συλλογή στοιχείων για το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2022 διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου. Στην έρευνα πήραν μέρος 26.580 Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Κύπρο συμμετείχαν 503 άτομα και στην Ελλάδα 1014, μέσω προσωπικής συνέντευξης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.