Η ασφάλεια ενός καταστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά στις μέρες μας που οι διαρρήξεις καταστημάτων και όχι μόνο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα πράγματα που θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει μία επιχείρηση είναι ποιοτικά ρολά ασφαλείας. Το εν λόγω μέτρο θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την θωράκιση ενός χώρου και σε γενικές γραμμές αποτελεί την πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας απέναντι στους υποψήφιους κλέφτες. Πώς ασφαλίζει όμως τον χώρο και γιατί είναι τόσο απαραίτητο;

Εννοείται πως μέτρα ασφαλείας όπως οι συναγερμοί και οι κάμερες προσφέρουν κάποια προστασία τον χώρο, αλλά δεν το κάνουν τόσο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα όσο τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων. Εδώ λοιπόν θα δούμε αναλυτικά τι είδους προστασία προσφέρουν τα ρολά και πως αυτή διαφέρει από αυτή που προσφέρουν άλλα μέτρα ασφαλείας. 

Τα ρολά είναι ένα φυσικό εμπόδιο για τους κλέφτες

Αυτό που κάνει τα ρολά να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι όταν είναι κλειστά στην ουσία δημιουργούν ένα τείχος ή ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και τις διόδους ή / και την βιτρίνα του καταστήματος. Αυτό σημαίνει ότι για να παραβιάσει κάποια πόρτα θα πρέπει πρώτα ο διαρρήκτης να βρει κάποιο τρόπο να ξεφορτωθεί τα ρολά ασφαλείας. Επίσης, ακόμη και αν σπάσει κάπως το τζάμι της βιτρίνας, δεν θα μπορέσει να περάσει μέσα στο κατάστημα γιατί πάλι θα τον εμποδίζουν τα κλειστά ρολά. 

Το ρολό ασφαλείας λοιπόν είναι ίσως το μοναδικό μέτρο ασφαλείας που κρατά τον κλέφτη ενεργά έξω από το κατάστημα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν ένας κλέφτης κατορθώσει και μπει σε ένα κατάστημα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει κάποιες οικονομικές ή και υλικές ζημιές. Όσο σύντομη και αν είναι «η επίσκεψη» του είναι σίγουρο ότι θα κλέψει κάτι ενώ πολύ συχνά οι κλέφτες απλά βανδαλίζουν τον χώρο από τα νεύρα ή την απογοήτευση τους, προκαλώντας έτσι σοβαρές οικονομικές ζημιές. Κάθε δευτερόλεπτο που ένας υποψήφιος κλέφτης μένει έξω από έναν χώρο, είναι υπερπολύτιμο και τα ρολά ασφαλείας μπορούν να κρατήσουν έναν κλέφτη έξω για πολύ χρόνο.

Τα ρολά καταστημάτων και οι κλέφτες

Τα ποιοτικά ρολά ασφαλείας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν , να παραβιαστούν ή ακόμη και να σπάσουν. Μιλάμε για προϊόντα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται ειδικά με την ασφάλεια σαν κύριο γνώμονα, οπότε είναι λογικό να είναι όσο το δυνατόν πιο στιβαρά και θωρακισμένα. Χρειάζονται ειδικά εργαλεία ή / και γνώσεις για να καταφέρει ένας κλέφτης να παραβιάσει ρολά και οι περισσότεροι απλά δεν διαθέτουν κάτι από τα δύο.

Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία της Αστυνομίας, εννιά στις δέκα κλοπές γίνονται από ερασιτέχνες ή ευκαιριακούς εγκληματίες. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για απελπισμένους ανθρώπους – για παράδειγμα χρήστες ναρκωτικών – οι οποίοι δεν σχεδιάζουν καν την πράξη τους. Στη ουσία χτυπάνε τον πιο εύκολο στόχο που θα βρουν κι ένα μαγαζί ή μία επιχείρηση με καλά ρολά ασφαλείας είναι ένας πολύ δύσκολος αν όχι κι επικίνδυνος στόχος για τέτοιου είδους εγκληματίες. 

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι φυσικά υπάρχουν και οι επαγγελματίες του είδους οι οποίοι σχεδιάζουν πολύ προσεκτικά τις κινήσεις και τις διαρρήξεις τους και οι οποίοι δεν φοβούνται κανένα μέσο ασφαλείας. Τα καλά νέα όμως είναι ότι οι εγκληματίες αυτοί χτυπούν πολύ συγκεκριμένους στόχους και φυσικά δεν ασχολούνται με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρά καταστήματα αφού δεν μπορούν να τους προσφέρουν λεία ανάλογη της δουλειάς και του σχεδιασμού τους. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ακόμη και αυτοί οι εγκληματίες τα βρίσκουν σκούρα με τα ρολά ασφαλείας και κάποιες φορές απλά επιλέγουν να τα εμβολίσουν με κάποιο κλεμμένο αυτοκίνητο. 

Ρολά για μαγαζιά και άλλες απειλές

Δυστυχώς όμως οι κλέφτες δεν είναι η μόνη απειλή για μία επιχείρηση. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο όταν ξεσπάνε επεισόδια σε μία περιοχή, είτε σαν αποτέλεσμα κάποιας πορείας – διαμαρτυρίας είτε και μετά από κάποιο αθλητικό γεγονός, οι λεγόμενοι «γνωστοί – άγνωστοί» ή οι χούλιγκαν να βγάζουν όλο το μίσος και την οργή τους στα τοπικά καταστήματα. Οι βιτρίνες είναι από τα πρώτα θύματα των επεισοδίων ενώ συχνό φαινόμενο είναι μετά το σπάσιμο της βιτρίνας να ακολουθεί και πλιάτσικο. Ακόμη και αν δεν γίνουν κλοπές όμως, δεν είναι σπάνιο να μπουν κουκουλοφόροι σε ένα κατάστημα και απλά να προκαλέσουν φθορές με βανδαλισμούς και καταστροφή εξοπλισμού. Μπορούν για παράδειγμα να γράψουν συνθήματα στους τοίχους. Με άλλα λόγια, αν μία επιχείρηση βρεθεί απροστάτευτη στο μάτι του κυκλώνα των επεισοδίων, μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τα ρολά λοιπόν παρέχουν μεγάλη προστασία ακόμη και στα επεισόδια. Όπως είπαμε και πριν, στην ουσία δημιουργούν ένα γερό τείχος ανάμεσα στον έξω κόσμο και το κατάστημα, αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα που πετούν οι χούλιγκαν και τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν θα αποκρούονται από αυτό το τείχος πριν να έρθουν σε επαφή με κάποιο ευάλωτο σημείο του καταστήματος όπως τη τζαμαρία της βιτρίνας του. Εννοείται ότι τα ρολά ασχέτως τύπου μπορούν να παρέχουν προστασία και από αντικείμενα που μπορεί να σηκώσει και να εκτοξεύσει πάνω τους ένας δυνατός αέρας, οπότε μπορούμε να πούμε ότι παρέχουν προστασία ακόμη και από ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρολά καταστημάτων κλειστού τύπου όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι τράπεζες, καλύπτουν ΤΕΛΕΙΩΣ με ένα συμπαγές τείχος τις διόδους και τη βιτρίνα μίας επιχείρησης και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά καθώς μπορούν να αντέξουν ακόμη και ρίψεις μολότωφ ή χτυπήματα με βαριοπούλα και άλλα βαριά «πολιορκητικά εργαλεία». Αν το κατάστημα σας βρίσκεται σε περιοχή που γίνονται επεισόδια, όπως για παράδειγμα το Κέντρο της Αθήνας ή κοντά σε κάποιο μεγάλο γήπεδο, είναι πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε σε τέτοια ρολά για να διασφαλίσετε την επιχείρηση σας. 

Πως δρουν τα ρολά ασφαλείας σε ψυχολογικό επίπεδο

Μέτρα ασφαλείας όπως οι κάμερες και οι συναγερμού δρουν κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό το λέμε γιατί ο ενεργός ρόλος τους στη προστασία του καταστήματος ενεργοποιείται αφού οι κλέφτες καταφέρουν να κερδίσουν πρόσβαση σε αυτό. Ουσιαστικά δηλαδή περιορίζουν τον χρόνο της επίσκεψης και άρα και την ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι κλέφτες. 

Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι ο παθητικός ρόλος τους καθώς η παρουσία τους δείχνει ότι ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται και μάλιστα σοβαρά. Αυτό είναι αρκετό για να κάνει πολλούς ευκαιριακούς κλέφτες να σκεφτούν διπλά και τριπλά το ενδεχόμενο εισβολής. Δυστυχώς αρκετοί θα επιλέξουν να πάρουν το ρίσκο και να μπουκάρουν έτσι κι αλλιώς.

Τα ρολά ασφαλείας από την άλλη πέρα από την ανθεκτικότητα τους, κάνουν τους κλέφτες να το σκεφτούν ακόμη περισσότερο πριν δοκιμάσουν κάτι, ακριβώς επειδή ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο. Αυτό σημαίνει ότι δρουν αποτρεπτικά και σε ψυχολογικό επίπεδο. 

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο καλά φαίνεται πως φυλάσσεται ένας χώρος, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να τον προτιμήσει κάποιος κλέφτης, οπότε ένα κατάστημα με κάμερες, ρολά και συναγερμό είναι ένας από τους λιγότερους «επιθυμητούς» στόχους των κλεφτών.

Εν κατακλείδι

Το ρολό ασφαλείας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας και πρέπει να υπάρχει σε κάθε μαγαζί κι επιχείρηση. Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν ειδικοί στις επιχειρήσεις με ποιοτικά ρολά οι οποίοι θα μελετήσουν την επιχείρηση σας και θα σας προτείνουν την ιδανική λύση που θα εγγυηθεί τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του χώρου μέσα στο budget σας. Να γνωρίζετε πάντα ότι κάθε επιχείρηση είναι μοναδική κι έχει τις δικές της ανάγκες, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάτε «προσωποποιημένες» λύσεις. Τέλος, για τη μέγιστη ασφάλεια του χώρου σας, καλό θα ήταν να προσθέσετε και κάποιο συναγερμό ή και κάμερες προκειμένου να κάνετε τους κλέφτες να το σκεφτούν πολύ καλά πριν να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια διάρρηξη ή καταστροφή.