Σε σήριαλ με πολλούς εμπλεκόμενους φαίνεται ότι έχει μετατραπεί το θέμα της εκταφής και τώρα στη μεταφορά των οστών του αγαπημένου κωμικού ηθοποιού Στάθη Ψάλτη.

Το θέμα σήκωσε χτες, 18/5/2022 η Μαίρη Μπάρκουλη με μία ανάρτησή της στο facebook επισημαίνοντας ότι η εκταφή του αείμνηστου ηθοποιού έγινε «υπηρεσιακά» και «ουδείς ασχολήθηκε», ενώ συνοδευόταν από δυο φωτογραφίες. Η μία τραβήχτηκε πριν το σπάσιμο του τάφου και η άλλη μετά.

Στη συνέχεια, η Μαίρη Μπάρκουλη επανήλθε με νεότερη ανάρτηση στην οποία τόνισε πως μίλησε με το δήμαρχο και ενημερώθηκε γιατί αποφασίστηκε η εκταφή του Στάθη Ψάλτη. Η ίδια έγραψε το εξής:
«Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο, ο οποίος μου εξήγησε ότι ύστερα από άκαρπες προσπάθειες να βρουν τους συγγενείς του, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την εκταφή. Όλα έγιναν όπως έπρεπε και θα επικοινωνήσω με τον αντιδήμαρχο για τα οστά και τη φροντίδα τους που ζήτησα να το κάνω όπως πρέπει».

Τι απαντά ο δήμος Ζωγράφου

Ο Θεόδωρος Μετικαρίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ζωγράφου μας περιέγραψε την πορεία του θέματος: «Ο Στάθης Ψάλτης απεβίωσε το 2017. Δεν ήταν Ζωγραφιώτης αλλά επειδή είχε διατελέσει επί δύο χρόνια δημοτικός σύμβουλος αποφασίστηκε να ταφεί εδώ. Μετά από τρία χρόνια έπρεπε βάση κανονισμού του κοιμητηρίου να γίνει εκταφή όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Σε εκείνη τη φάση, πολλοί συγγενείς κάνουν μια αίτηση να πάρουν μια παράταση δύο χρόνων στην παραμονή των συγγενών τους στο χώρο ταφής τους».

«Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Στάθη Ψάλτη οπότε και αποφασίσαμε, εμείς ο δήμος, να προχωρήσουμε σε παράταση δύο χρόνων. Με το πέρας και αυτής της παράτασης αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα οστά του ηθοποιού στον ειδικό χώρο του οστεοφυλάκιου, χωρίς να πληρώνονται τέλη. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ αποφασίσαμε να μεταφερθούν τελικά τα οστά του ηθοποιού, στο ειδικό μαυσωλείο, μέσα στο κοιμητήριο, όπου υπάρχουν και τα ανθρώπων που διατέλεσαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, φυσικά χωρίς τέλη και σε αυτή την περίπτωση».

Τι σημειώνει ο Σπύρος Μπιμπίλας εκ μέρους του ΣΕΗ αλλά και ο αδερφός του ηθοποιού, Γιάννης Ρώτας

Απ’ ο, τι φαίνεται πάντως και απ’ ο, τι μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, ένα βασικό πρόβλημα που υπήρξε ανάμεσα στο θέμα της εκταφής και της μεταφοράς των οστών του Στάθη Ψάλτη, εντοπίζεται στο το ότι ο δήμος όταν, όπως ισχυρίζεται, δεν βρήκε κανέναν από τους στενούς συγγενείς και φίλους toy, δεν αναζήτησε ούτε το Σωματείο των Ηθοποιών στο οποίο άνηκε ο Στάθης Ψάλτης.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις που κάνει το Σωματείο Ηθοποιών για το συγκεκριμένο θέμα ο Σπύρος Μπιμπίλας είπε στο Newsbeast τα εξής: «Εμείς ως Σωματείο Ηθοποιών έχουμε κάνει κινήσεις να μεταφερθούν τα οστά στο ειδικό μαυσωλείο των ηθοποιών και των μεγάλων καλλιτεχνών στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Υπάρχουν 17 θέσεις γεμάτες αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχουν και 17 κενές. Ο Δήμος Αθηναίων μας έχει απαντήσει θετικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. To νεκροταφείο του Ζωγράφου παίρνει αυτή τη στιγμή τις δικές του αποφάσεις. Αν δεν βρήκαν τους συγγενείς όπως λένε γιατί δεν αναζήτησαν εμάς; Η κόρη του Στάθη Ψάλτη λέει πως δεν την ειδοποίησαν και τώρα έχει επικοινωνήσει μαζί τους και έχει ζητήσει να προχωρήσουν στο αίτημα μας. Την γυναίκα του Χριστίνα δεν την βρίσκουμε, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί της».

Από την πλευρά του, πάντως, ο αδερφός του γνωστού ηθοποιού, Γιάννης Ρώτας, ο οποίος διαμένει σε γηροκομείο, μετέφερε στο Newsbeast και την δική του εικόνα για το θέμα δηλώνοντας ο ίδιος σίγουρος πως στο τέλος τα οστά του αδερφού του θα μεταφερθούν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπως επιθυμεί η οικογένεια και πως μάλιστα σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες το θέμα της μεταφοράς θα λυθεί το επόμενο δεκαήμερο. «Το επόμενο δεκαήμερο θα λυθεί το θέμα μου λέει και η Μαρία, η κόρη του Στάθη που είναι και συνεχώς σε επικοινωνία με το ΣΕΗ, με τον Σπύρο τον Μπιμπίλα και την Άννα Φόνσου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω και πολλά από το γηροκομείο όπου βρίσκομαι».

Γιάννης Ρώτας

Ερωτηθείς στη συνέχεια ξανά από το Newsbeast ο κος Μετικαρίδης για το τι θα πράξει ο δήμος Ζωγράφου στο αίτημα της μεταφοράς των οστών στο Α’ Νεκροταφείο Αθήνας, ο ίδιος απάντησε πως αν γίνει αίτημα από την οικογένεια και έρθει σε επικοινωνία ο δήμος μαζί τους και ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία τότε το αίτημα θα μπορεί να προχωρήσει.

Να σημειωθεί εδώ πως θέση για το θέμα πήρε και η Καίτη Φίνου μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook όπου έγραψε τα εξής: «Σταθάκο μου, Κανείς δεν σε ξέχασε απ’ όλους όσους σ’ αγάπησαν πραγματικά. Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών και περισσότερο των συγγενών εξ’ αίματος -να σημειώσω δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ για την εκταφή-…..η κόρη του Μαρία Ψάλτη το έμαθε πριν λίγες ώρες από τα τηλέφωνα που της έκαναν φίλοι της. Είναι θυμωμένη, λυπημένη, εξοργισμένη για όσα λέγονται γιατί δεν την ειδοποίησε ποτέ και κανείς.

Δεν θα τον άφηνε ποτέ τον πατέρα της “μόνο του”……. Ευχαριστεί την Κα Μπαρκουλη που το γνωστοποίησε! όλα θα διευθετηθούν όπως πρέπει να γίνει, για την ψυχή του…. Ευχαριστεί και το ΣΕΗ και την Άννα Φόνσου για πράγματα που θα μάθετε από τα κανάλια μάλλον, που διψούν για τέτοιες ειδήσεις…… Όσο για μένα (επειδή τον επισκέφθηκα πριν 2 εβδομάδες) έμεινα άφωνη γιατί θα μπορούσαμε να έχουμε ειδοποιηθεί έστω από το σωματείο. Γιατί κατ’ εμέ αφού λέει ο Δήμος πως δεν εύρισκαν κανένα μήπως θα έπρεπε να μάθουν το τηλέφωνο των συγγενών του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών; Να αναπαυθεί η ψυχή σου Στάθη μου και θα βρίσκεσαι σύντομα εκεί που σου αξίζει».