Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γίνει μεγάλος βραχνάς για τα περισσότερα νοικοκυριά, που αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια και λεφτά στις τσέπες τους. Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε ακόμα και 800 ευρώ τον χρόνο.

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 30 ευρώ ανά εκκαθαριστικό λογαριασμό εάν δεν χρησιμοποιούμε το μεγάλο μάτι στην κουζίνα.

Όπως τόνισε στο Mega ο ηλεκτρολόγος Χάρης Μαρκάκης «το μαγείρεμα αποτελεί το 40% της ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ο φούρνος είναι η μεγαλύτερη πηγή κατανάλωσης σε ένα σπίτι, ακόμα και από τον θερμοσίφωνα. Όμως ο φούρνος δεν είναι απαραίτητος για να ζεστάνουμε εκεί το φαγητό. Επίσης καλό θα ήταν αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα να το κάνουμε εκείνες τις ώρες, που το καλοκαίρι είναι από τις 23:00 έως τις 7:00. Αν θέλουμε ας πούμε να ζεστάνουμε φαγητό μπορούμε να το κάνουμε όχι στο μεγάλο μάτι, αλλά σε ένα από τα πιο μικρά».

Μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 20 ευρώ το τετράμηνο εάν κλείνουμε τον θερμοσίφωνα στα 30 λεπτά. «Ένας θερμοσίφωνας 80 λίτρων σε μισή ώρα το νερό είναι έτοιμο» λέει ο κ. Μαρκάκης.

Αναφορικά με το πλυντήριο ρούχων, που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια, καλό θα ήταν να πλένουμε στους 30 βαθμούς και αν είναι εφικτό στο νυχτερινό ωράριο. Έτσι μπορούμε να εξοικονομήσουμε 15 ευρώ το τετράμηνο.

Στο κλιματιστικό μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10 ευρώ μηνιαίως, αρκεί να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία μέχρι και πέντε βαθμούς από τη θερμοκρασία που έχει έξω.

Σημαντικό είναι και το πολύμπριζο, που μπορεί να μειώσει τον εκκαθαριστικό λογαριασμό κατά 30 ευρώ. «Αυτές οι συσκευές» λέει ο κ. Μαρκάκης «δεν καίνε όταν λειτουργούν, αλλά καίνε και όταν δεν λειτουργούν. Οι συσκευές έχουν μετασχηματιστή και δουλεύουν σε διαφορετική τάση ισχύος και όσο είναι στο ρεύμα κάνουν τον μετασχηματισμό που καταναλώνει ενέργεια».

Ακούστε τι είπε ο ηλεκτρολόγος: