Άλλη μια κομβική ημέρα είναι η σημερινή στην μάχη κατά της πανδημίας. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοίγουν σήμερα με τους μαθητές και τους φοιτητές να επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έχουν υποβληθεί σε self test όπως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλάζουν με τους γονείς να έχουν λιγότερους «πονοκεφάλους» μέχρι να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό που μένει ωστόσο είναι οι μάσκες. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους, τόσο εντός όσο και εκτός αιθούσης, όπως και ο τακτικός αερισμός των χώρων αλλά και ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού.

Πιο αναλυτικά:

  • Δεν υποχρεούνται στην διενέργεια self test όλοι οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Σε ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Το test πρέπει να διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.

Κρούσμα στο σχολείο

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο σχολείο οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν 2 self test την 1η και την 4η ημέρα. Τα self test θα διατίθενται δωρεάν από τα σχολεία. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Στενή επαφή με κρούσμα εκτός σχολείου

Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη. Επίσης, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα και εφόσον το τεστ είναι αρνητικό επιστρέφουν στο σχολείο με μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα και εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, επιστρέφουν στο σχολείο με μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Πώς θα αντιμετωπίζονται όσοι νοσήσουν

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, θα ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0. Μετά από 5 ημέρες απομόνωσης και εφόσον

(α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και

(β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Ποιοι υποχρεούνται σε δήλωση Edupass

Μόνο οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

Πώς θα ανοίξουν ΑΕΙ, ΙΕΚ και κολλέγια

Πρεμιέρα σήμερα και για τα Πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα Κολλέγια. Και εδώ το μέτρο που παραμένει υποχρεωτικό είναι η χρήση μάσκας.

Πιο αναλυτικά:

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα:

α) σε όλους τους χώρους που διεξάγεται διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Α.Ε.Ι.,

β) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών, και

γ) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. που παρατηρείται συνωστισμός.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας, εξαιρούνται οι φοιτητές και το τακτικό και έκτακτο διδακτικό προσωπικό που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή τους με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας (π.χ. αθλήματα, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων) καθώς και τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα (π.χ. λόγω αναπνευστικών προβλημάτων).

Και σε αυτή την εκπαιδευτική βαθμίδα, οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 rapid test την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση.

Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο και άρα δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.

Επίσης θα είναι ελεύθερη η είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.

Πώς θα γίνεται η διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος

Με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Ε.Ι. καταρτίζεται γραπτό σχέδιο/πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανά ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, ανά κάθε Σχολή ή Τμήμα ή άλλης δομής του Α.Ε.Ι. (π.χ. Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), ως υπεύθυνος για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του σχεδίου.

Κάθε κρούσμα (φοιτητής, μέλος ΔΕΠ, μέλος του διοικητικού προσωπικού) ανακοινώνεται υποχρεωτικά στον υπεύθυνο εφαρμογής του σχεδίου/πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανακοινώνοντάς το στον Ε.Ο.Δ.Υ. ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, γίνεται υποχρεωτικά εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και τον Ε.Ο.Δ.Υ., υποδεικνύονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανά περίπτωση, ενώ σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσης του κρούσματος πραγματοποιείται άμεσα απολύμανση των χώρων και του εργαστηριακού ή λοιπού εξοπλισμού, που ήρθε σε επαφή το κρούσμα, λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα θέσης υπό περιορισμό/καραντίνα του κρούσματος (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.) προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία της ακαδημαϊκής μονάδας.

Τέλος, εάν κάποιος φοιτητής εμφανίσει συμπτώματα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τους διδάσκοντες των μαθημάτων, στα οποία συμμετείχε και τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 προκειμένου να αξιολογηθεί το περιστατικό σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος.